Csak kormánypárti tagjai lesznek a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségének

A médiatestületek megválasztásáról szóló határozati javaslat szavazásakor kivonult az ülésteremből az MSZP és az SZDSZ frakciója kedden, az Országgyűlés plenáris ülésén. Ugyanakkor a törvényhozás kedden megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület elnökét és hat tagját, továbbá a Magyar Rádió Kuratóriuma elnökét és elnökségének tagjait. A Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége nem kapta meg a kellő számú szavazatot.

Áder János házelnök azért javasolta a csonka kuratóriumok megszavazását, mert az ellenzéki pártok nem voltak hajlandóak közös jelölteket állítani. Így nincs más lehetőség, csak a törvényesen jelölt - kizárólag kormánypárti - személyekről szavaz a parlament - mondta az Országgyűlés elnöke a Házbizottság hétfői rendkívüli ülését követően.

Györgyi Kálmán legfőbb ügyész korábban közölte: nem tekinthető szabályszerűen megalakítottnak a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának kizárólag a kormánypárti oldal jelöltjeiből megválasztott elnöksége.

A két ellenzéki frakció vezetője, Kovács László (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ) a keddi ülésen a szavazás előtt ügyrendi indítványban azt javasolta, hogy a házelnök vegye le a napirendről az előterjesztést. A két párt nem tartja elfogadhatónak, hogy a parlament olyan kuratóriumokról szavaz, amelynek csak kormánypárti tagjai vannak. Így a Magyar Televízió után a Duna TV-t és a Magyar Rádiót is kizárólag kormánypárti tagokból álló testület felügyeli majd.

Áder azonban nem fogadta az ellenzékiek indítványát. Emiatt az ellenzék kivonult az ülésteremből. A kormánypárti képviselők ennek ellenére megválasztották a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségét, melynek csak kormánypárti tagjai vannak. A MIÉP jelenlévő képviselői nem
szavazták meg a Magyar Rádió Kuratóriuma elnökségének tagjaivá jelölt személyeket. A törvényhozás Szadai Károlyt választotta a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának elnökévé. A kuratórium elnökségének tagja Hankiss Ágnes, Imrédy Szabolcs és Olajos Péter lett.

Nem sikerült viszont megválasztani a Hungária Közalapítvány kuratóriumának elnökségét. A MIÉP - akárcsak a Magyar Rádió kuratóriumánál - itt is nemmel szavazott. A testületbe javasolt tagok közül csupán Budai Lászlót támogatták a képviselők.

A szavazásokon az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vettek részt, Tölgyessy Péter (Fidesz) pedig valamennyi esetben nemmel voksolt.
A MIÉP jelenlévő képviselői az Országos Rádió és Televízió Testület(ORTT) elnökének és tagjainak megválasztását támogatták, nem szavazták viszont meg a Magyar Rádió és a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének tagjaivá jelölt személyeket.
Csúcs László (FKGP) az utóbbi két testület összetételének meghatározásáról szóló szavazásoknál tartózkodott. Kávássy Sándor (FKGP) pedig a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségébe választott, a Fidesz által jelölt Hankiss Ágnes esetében tartózkodott a szavazástól.

A Hungária Televízió kuratóriumi elnökségének sorsa azt követően dőlt el, hogy Pálfy G.Istvánt, az MDF jelöltjét két szavazat hiányában nem választották meg a testület tagjává. A MIÉP és Tölgyessy Péter ekkor szintén nemmel szavazott, míg Csúcs László mellett Zakó László (FKGP) és Szabó Lukács független képviselő tartózkodott.
Ezt követően,- bár határozatképes maradt a Ház - az addig igennel voksolók közül néhányan már nem vettek részt a szavazásban, így Rékási Róbertet, a Fidesz, illetve Kisfalvyné Ortutay Máriát, az FKGP jelöltjét sem tudták megválasztani.

A Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéről való szavazás után Szájer József (Fidesz) azt az ügyrendi indítványt tette, hogy miután az elnökség megválasztása "nem sikerült", de szavai szerint "minden feltétel megvan" a kormányoldal frakciói ismét egyeztessenek a jelöltekről, és szavazzanak újra az ügyben.

Megválasztották az Országos Rádió és Televízió Testület új elnökét és tagjait is. A testület új elnöke Körmendy-Ékes Judit. Körmendy eddig a Fidesz által delegált tagja volt a testületnek. A Fidesz részéről Erdős Zsuzsa, a közszolgálati műsorok támogatásával foglalkozó Műsorszolgáltatási Alap munkatársa kerül be a testületbe. A testület tagja lett így Erdős Zsuzsa, a Fidesz, Ladvánszky György, az MSZP, Nahlik Gábor, az FKGP, Tímár János az SZDSZ, Wéber János az MDF, és Bánlaki József, a MIÉP jelöltje.

(MTI)

Ajánló: