Millenniumi megnyitó mise a budapesti bazilikában a Szent Jobb jelenlétében

A magyar millennium megnyitásaként ünnepi misét tartott a Magyar Katolikus Püspöki Kar Paskai László bíboros vezetésével, a Szent Jobb ereklye jelenlétében szombaton a budapesti Szent István-bazilikában. Az eseményen feleségével együtt részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke, megjelentek továbbá a kormányzat, a diplomáciai testület és a parlament képviselői.

Seregély István egri érsek, a püspöki kar elnöke beszédében kiemelte: ezer évvel ezelőtt dönteni kellett a magyar nép sorsáról és jövőjéről. István király szilárd alapot keresett és ezt Krisztusban találta meg. Az érsek a harmadik évezred küszöbén a keresztény szellemiség megőrzésére szólított fel és Isten áldását kérte mindazokra, akik ma vállalják a magyar nép vezetését.

Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta a Szent Istvánról elnevezett litániát, majd a püspöki kar tagjai fejet hajtottak az ereklye előtt.

A szentmise befejezésekor Szabó Géza kanonok, a bazilika plébánosa ünnepélyesen elhelyezte a Szent Jobbot annak leendő új helyén, Benczúr Gyula Szent Istvánt ábrázoló festménye előtt. A Szent Jobb egyelőre csak a szentmise alkalmából került át az
új tárlóba. Hamarosan hosszabb időre itt helyezik el, hogy a zarándokok egészen a millennium bezárásáig, 2001. augusztus 20-áig itt tiszteleghessenek előtte.

(MTI)

Ajánló:

1938-ban a Szent Jobb "aranyvonaton" utazta körbe az országot. Korabeli fotók.