Ma délután szállítják át a Szent Koronát a Parlamentbe

A Szent Koronát és a koronázási jelvényeket szállító páncélozott Mercedes szombaton délután háromnegyed ötkor indul el a Magyar Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe. Ez lesz a magyar államiság ezer esztendejéről megemlékező ünnepi év, a 2001. augusztus 20-ig tartó Magyar Millennium nyitó eseménye.

A nemzeti ereklyéket szállító páncélozott autó a Magyar Nemzeti Múzeumtól védett útvonalon, motoros rendőrök kíséretében halad a Kossuth térre, a Parlament épületéhez. A Szent Koronát az Országház kupolacsarnokában helyezik el, ahol a millenniumi év végig ingyenesen tekintheti meg a közönség. Az ezer éves államiság nemzeti ereklyéi a millenniumi ünnepségsorozat zárását követően - a január 1-én hatályba lépő koronatörvény értelmében - az Országház kupolacsarnokában maradnak állandó bemutatásra.

A koronaáthelyezési ceremónia nem tart tovább 30 percnél. A nemzeti múzeum kiállítóterében 15 percet vesz igénybe az, hogy a Szent Koronát és a koronázási ékszereket, az országalmát, a jogart és a kardot a szállításhoz megfelelő tartókban elhelyezzék. A korona egy külön erre az alkalomra készíttetett golyó, hő és ütésálló üveghordozóba kerül, a koronázási ékszereket pedig az egyik "eredeti", szintén a múzeumban őrzött vasládában helyezik el, és abban viszik át a Köztársasági Őrezred emberei a Parlamentbe.

A nemzeti ereklyék közül a palástot - rossz állapotára való tekintettel - nem szállítják át a Parlamentbe.

A páncélozott, királykék színű, Mercedes típusú autó 10 perc alatt teszi meg a nemzeti ereklyékkel a Parlamentig vezető utat, hozzávetőlegesen 10 km/órás sebességgel haladva. Az indulás előtt a nemzeti múzeum és a Parlament közötti útvonalat, valamint a környező utcákat lezárják, így 30-40 perces várakozásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

A gyalogosok mozgását nem korlátozzák, azonban a menet érkezését megelőzően senki sem léphet az úttestre a Múzeum körút - Károly körút - Bajcsy Zsilinszky út - Alkotmány utca és Kossuth tér közötti szakaszon.

A korona útvonalán tilosban parkoló autókat elszállíttatják.

A Magyar Nemzeti Múzeum huszonegy éven át adott otthont a nemzeti ereklyéknek, ez idő alatt mintegy húszmillió látogató tekinthette meg a műtárgy-együttest.

Becslések szerint mintegy 120 millió forintba kerül a Szent Korona áthelyezése a múzeumból az Országházba.

(MTI)