Januártól szigorú feltételei lesznek a számítógép előtt végzett munkának

Az egészségügyben 2000. január 1-én hatályba lépő rendelkezések szigorúan szabályozzák a képernyő előtti munkavégzés feltételeit. Talán az egyik legfontosabb követelmény, hogy azoknak, akik naponta 4 óránál többet ülnek számítógépük előtt, óránként 10 perc pihenőt kell adni. Egy másik – szintén 1-én hatályba lépő - egészségügyi rendelet szerint olyan adatok gyűjtésére kötelezi az orvosokat, amelyek több szempontú ellenőrzést tesznek lehetővé a megyei egészségbiztosításu pénztárak főorvosai számára.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló egészségügyi miniszteri rendelet azok védelmében született, akik munkahelyükön legalább négy órát a számítógépek monitorjai előtt töltenek. Az ilyen munkahelyeken kötelezővé vált a munkaadók számára, hogy óránként legalább tízperces pihentető szünetet adjanak a dolgozóknak.
A jogszabály részletesen előírja magával a képernyővel, a billentyűzettel, a munkaasztallal, valamint a munkakörnyezettel kapcsolatos munkavédelmi követelményeket is, összhangban az Európai Unió rendelkezéseivel.

A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról, valamint annak ellenőrzéséről szóló kormányrendelet 2000. január 1-én hatályba lépő szabályai olyan adatok gyűjtésére kötelezi az orvosokat, amelyek a beteg személyiségi jogait nem sértve - egy megbetegedési statisztika alapjaként - több szempontú ellenőrzést tesznek lehetővé a megyei egészségbiztosítási pénztárak főorvosai számára. A rendelkezés egyszerűsíti az orvosok dokumentációját is, mivel a táppénzes napok kiutalásáról szóló jelentéseket minden beteg esetében csak a felvétel és a kiírás napján kell adminisztrálni, szemben az előző évek gyakorlatával, amikor hetente és betegenként jelentettek az egészségbiztosítási pénztáraknak.

(MTI)