Fodor Lajos kinevezésével elégedettek lennének a katonai vezetéshez közel állók

Végh Ferenc távozását a katonai diplomáciai körök őszintén sajnálják. Azonban egybehangzóan azt állítják: Fodor Lajossal jól járna a magyar hadsereg.

Végh Ferenccel a NATO számára az egyik legelfogadottabb tiszt távozik - állította Mécs Imre (SZDSZ). Bár a NATO a személycserét Magyaroroszág belügyének tartja, ezért nem kommentálják azt, Mécs elmondta: magánbeszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy a NATO a vezérkari főnök személyével maximálisan elégedett volt.

"A NATO-partnerek nagyon hamar befogadták őt" - állította Somogyi Ferenc, a Magyar Atlanti Tanács elnöke is.

Keleti György (MSZP) volt honvédelmi miniszter elmondta, a Magyar Szocialista Párt választási győzelme után - Horn Gyula akkori miniszterelnök és Göncz Árpád köztársasági elnök beleegyezésével - hosszan előkészítették Végh kinevezését.

"1994-ben beszéltem először erről Végh Ferenccel, amikor ő még Cegléden szolgált. Elmondtam neki, hogy őt szeretném javasolni a pozícióra" - mondta Keleti. "Ekkor feljött Budapestre, és a vezérkarhoz került, hogy tapasztalatokat és NATO-kapcsolatokat szerezzen. Közben a NATO-nál is informális beszélgetések során jeleztük, hogy ő a leendő vezérkari főnök."

Mécs Imre szerint ezzel szemben Végh távozása és az utódkeresés nem volt ilyen hosszasan előkészítve. "Hályogkovács módjára estek neki a problémának" - mondta.

A katonai diplomáciához közel álló körök szinte biztosnak tartják, hogy Végh utódja Fodor Lajos lesz. A megkérdezettek egybehangzóan azt állították, hogy a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára a legmegfelelőbb a posztra.
"Kitűnően képzett, kellő nyelvismerettel rendelkezik, és szintén jó kapcsolatai vannak a NATO-nál" - állította egybehangzóan Mécs Imre, Keleti György és Somogyi Ferenc.

Annak ellenére biztosak az utód személyében, hogy Wachsler Tamás, a honvédelmi minisztérium politikai államtitkára szerint még egyáltalán nincs jelölt a posztra. "A honvédelmi miniszter még meg sem fogalmazta a kritériumokat" - mondta.

"Nem túl tág körből kerülhet ki az utód" - mondta Somogyi. "Jelenleg még kevés magas rangú ember van, aki Amerikában végzett volna, és olyan magas katonai ranggal rendelkezne, amely egy vezérkari főnöki poszt feltétele."

Egy magát megnevezni nem akaró forrás, aki korábban a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott azt mondta: személy szerint sokkal jobban sajnálja Végh helyettesét, Hollósi Nándor altábornagyot, akit a személycserék során nyugdíjaztak. Bár elismerte eddigi tevékenységét, úgy látja, Végh az utóbbi időben megváltozott. Nem kívánta távozását, de ha már mást akarnak a posztra, "Fodorral jól jár a hadsereg".

A megkérdezettek egybehangzóan azt állították: a személycserének semmilyen következménye nem lesz a NATO-ban. Bárki lesz Végh utóda, a NATO el fogja fogadni az új vezérkari főnököt.

Végh Ferenc azért mondott le, mert a kialakult tarthatatlan helyzetben nem tudja folytatni munkáját. "A köztársasági elnöknél augusztus elsejétől kezdeményezem a beosztásomból való felmentést, és éppen ekkor lesz 33 éve, hogy katonaként szolgálok. Nem így képzeltem" - mondta Végh Ferenc a Magyar Hírlapnak.

A vezérkari főnök személyére a törvény szerint a honvédelmi miniszter saját hatáskörében tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A kinevezést Göncz Árpád írja alá legkésőbb augusztus 1-ig.

Kapcsándi Dóra