Micsoda város! - karikatúrakiállítás a Wenckheim-palotábanMicsoda város! címmel nyílik karikatúrakiállítás szerdán, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében. (MTI)

A karikatúrák és a zsánerrajzok segítségével Budapest történetének olyan rétegeit ismerhetik meg az érdeklődők, amelyek kimaradtak az úgynevezett hivatalos közleményekből, az utókor által papírra vetett tudományos igényű elemzésekből. A gunyoros, csipkelődő rajzok révén nyomon követhetők a várospolitika, a közlekedés, a vendéglátás, az idegenforgalom, az irodalom, a művészeti élet eseményei, az egykori szenzációk vagy bukások, valamint a fővárosban élők vagy oda csak látogatóba érkezők közös örömei, illetőleg bosszúságai. A tárlókban az összetéveszthetetlen zamatú pesti viccből, a sajátságos nagyvárosi flaszterhumorból adnak ízelítőt a Borsszem Jankó, a Bolond Istók, a Kukac Márton, a Szabad Száj, a Lúdas Matyi, Pesti Izé, valamint a Hócipő című élc-, vicc- és szatirikus lapok hasábjain napvilágot látott karikatúrák. Az alkalomra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gondozásában napvilágot látott a Micsoda város! című kiadvány is, Buzinkay Géza sajtótörténeti bevezetőjével.
A rajzos szatirikus történeti panorámában egyaránt helyet kaptak fekete-fehér, valamint színes karikatúrák.

A kiállítás a tervek szerint február végéig tekinthető meg a VIII. kerületi, Szabó Ervin tér 1. szám alatti bibliotékában. Az intézmény hétköznapokon - szerda kivételével - 9-től 21 óráig, szombaton és vasárnap pedig 9 és 13 óra között fogadja az érdeklődőket.

Ajánló: