Betarthatatlan a kutyatartás szigorításáról szóló törvényMindössze négy veszélyes eb él jelenleg Magyarországon - legalábbis a hivatalos adatok szerint. A két évvel ezelőtti törvénymódosítás óta - amely bejelentésre kötelezi a harci ebek tartóit - csupán egy pitbull, egy veszélyesnek minősített kaukázusi juhász és két staffordshire terrier tartását vallották be. Ez idő alatt számtalan súlyos sérüléssel, illetve halállal járó kutyatámadás történt.

Súlyos kutyatámadások az elmúlt két évben

1997. március 27.: Pitbull támadott meg egy hétéves gyereket Táton.
1997. július 22.: Német juhászkutya támadt egy 74 éves nőre és lányára Szegeden.
1997. július 25.: Csepeli kisfiút sebesített meg életveszélyesen egy dobermann.
1997. november 4.: Két kaukázusi juhászkutya támadt egy 65 éves asszonyra Lábodon, aki belehalt sérüléseibe.
1998. február 9.: Újfundlandi és német juhászkutya sebesített meg halálosan egy 47 éves férfit Magyarbánhegyes határában.
1998. október 4.: A mátrafüredi erdőben támadt két német dog egy 3 és 5 éves gyermekre és az őket kísérő felnőtt férfira. A megtámadottak súlyos sérüléseket szenvedtek.
1998. november 25.: Gödöllői asszonyt támadt meg két rotweiler. A nő kezén és lábán sérül meg.
N emrég két megvadult rotweiler támadt egy nőre Gödöllőn. Az ebek szétmarcangolták a disznóit védő asszony kezét és a lábát. Az egyre gyakoribbá váló kutyatámadások visszaszorítására tavaly februárban Selmeczi Gabriella és Kövér László fideszes képviselők önálló indítvánnyal fordultak a törvényhozáshoz, amelyben intézkedéseket követeltek a harci ebek tartására, behozatalára és tenyésztésére vonatkozó jogszabályok megszorítására. A tavaly februárban életbe lépett jogszabály megtiltotta a pitbullok és azok keverékeinek országba való behozatalát, elidegenítését, tenyésztését. A törvény kötelezte a harci ebek tulajdonosait: kutyáikat ivartalanítsák és mikrochippel jelöljék meg. A rendelkezés értelmében a jegyző feladata lett a kutyák nyilvántartásba vétele. A veszélyes ebek országos regisztrációja az Országos Állategészségügyi Intézet feladata lett. Az elmúlt csaknem két év során bebizonyosodott: a veszélyes ebekre vonatkozó jogszabály betarthatatlan. Az ebek tulajdonosai nem törődnek a törvénnyel, és nem jelentik be állataikat az önkormányzatoknál. Ezt támasztja alá az OÁI nyilvántartása is, mely szerint tavaly február óta összesen négy veszélyes kutyát - egy pitbullt, egy kaukázusi juhászt és két staffordshire terriert - jelentettek be tulajdonosaik. Ezek a kutyák vidéki településekről származnak, ami azt jelenti: a fővárosban hivatalosan egyetlen harci kutya sem él. A rendelkezés hatályba lépése óta történt súlyos kutyatámadások szintén azt bizonyítják, hogy a nyilvántartottnál jóval több a veszélyes állat. A megkérdezett állatgyógyászoknak szintén nincsenek jó tapasztalataik a törvénnyel kapcsolatban. Szerintük lehetetlen helyzetbe kerültek a nem kellően átgondolt szabályozás miatt, mely az adatott településen rájuk (illetve a szakmától igencsak távol álló jegyzőkre) bízza a harci kutyák felismerését és nyilvántartásba vételét. Az állatorvosokat nem képezték ki arra, hogy ismerjenek fel egy harci ebet. Ezért csupán a törzskönyvre, illetve a kutyatulajdonos elmondására támaszkodhatnak. Így - bár a jogszabály erről is rendelkezik, bíróság előtt sem adhatnak szakvéleményt arról, vajon milyen kutya került kezelésükbe.