Minden harmadik tisztet elküldhetik a seregből

Vágólapra másolva!
A hadsereg a tiszteken takarékoskodna, egy tervezet szerint minden harmadikat elküldenék közülük - írja a Népszabadság. A Honvédszakszervezet elnöke szerint viszont a külső forráshiány nem pótolható a katonák juttatásaiból, aki ráadásul attól is tart, hogy a romló feltételek miatt nem jelentkezik majd elegendő számú, a sorkatonák helyébe lépő önkéntes a seregbe.
Vágólapra másolva!

A haderőreformot és az önkéntességen alapuló működést is veszélyezteti, ha a minisztérium a személyi állományra terheli a költségvetési hiányt - nyilatkozta a Népszabadságnak Farkas László, a Honvédszakszervezet elnöke, miután a katonai érdekvédők tájékoztatást kaptak a várható megszorításokról. A védelmi vezetés azért hívta össze az informális érdekegyeztető fórumot, mert a tervezettnél kevesebb jut a haderő átalakítására.

Korábban Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is elismerte, hogy a tervezettnél kevesebb a pénz a kormányzati ciklus kezdetén kiemelten kezelt haderőreform végrehajtására. A kalkuláltnál majdnem 30 milliárddal szűkösebb a forrás idén és a jövő évben. Az eltervezett célok fenntartása, legfeljebb átütemezése mellett tehát további bér- és létszámtakarékosság szükséges. A hadsereg a pénzügyi gondok miatt egyébként már elállt attól, hogy könnyű páncélosokat szerezzen be, és elhalasztják a belső, kártyás tankolási rendszer bevezetését is.

Szenes Zoltán vezérkai főnök szerint túlságosan sok a főtiszt a hadseregben. A 7800 tagú tisztikar fenntartása tíz év alatt 250 milliárd forint pluszkiadást jelent. A Népszabadság szerint az altábornagy különösen a vezető szervekben lát még létszám-takarékossági vagy racionalizálási lehetőséget. A lap szerint van olyan elképzelés, hogy 2500 tiszt elküldésével, majd köztisztviselőként foglalkoztatásával a bérek harmada megtakarítható lenne. Ki kellene azonban fizetni a korengedményes nyugdíjat, amely már korántsem lenne kedvező.

A külső forráshiány nem pótolható a katonák juttatásaiból - mondta a lapnak a Honvédszakszervezet elnöke a hétfői megbeszélés után. Farkas László attól tart, hogy ha folyamatosan romlanak a honvédségi kondíciók, nem jelentkeznek a sorkatonák helyébe lépő önkéntesek, sőt a kvalifikált szakemberek is elhagyják az állományt. A létszámtöbbletet szerintük a civil és katonai vezetés integrációja után is fennmaradt párhuzamosságok megszüntetésével lehet eltüntetni.