Nem lesz orvos - fenyeget a kamara

Vágólapra másolva!
"Betegellenesnek" nevezte az orvosi kamara azt, hogy csökkentették az egyetemekre felvehető orvostanhallgatók számát, miközben szakemberhiány fenyegeti az egészségügyet. Havonta mintegy 100-150 orvos hagyja el az országot, hogy külföldön vállaljon munkát.
Vágólapra másolva!

"Sokkolt bennünket a hír, hogy minden egyetemen csökkentették a felvehető orvostanhallgatók létszámát" - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István, aki szerint ez a betegek érdekeinek és a szakmai érvek semmibevételét jelzi. Országosan ugyanis mintegy 60 fővel csökkentette az oktatási tárca az orvos- és gyógyszerészképzés felsőoktatási keretszámát.

A négy hazai orvos- és gyógyszerészképző egyetem még tavaly ősszel kezdeményezte a képzési keretszámok 10 százalékos növelését, mivel az ellátórendszer problémáit részben a szakemberhiány okozza. Az oktatási tárca akkor ígéretet tett a létszámnövelésre, ezzel szemben az előzetes keretszám országosan mintegy 60 fővel kevesebb az idén, mint tavaly. Éger István szerint az egyetemek és a kamarák mindeddig nem kaptak magyarázatot a létszámcsökkentésre.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke, Hávelné Szatmári Katalin azt kifogásolta, hogy a gyógyszerészképzés normatíváját idén 57 százalékkal csökkentették, miközben a felsőoktatási kvóta átlagosan 2 százalékkal csökkent. A gyógyszerészkamara elnöke úgy tudja, hogy az oktatási miniszter vizsgálatot kezdett a normatíva csökkentése ügyében, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az egészségügyi miniszter nem tekinti feladatának a gyógyszerészképzés támogatásának rendezését.

Idén jóval többen jelentkeztek az orvosi egyetemekre, mint az elmúlt években - mondta Gyenes Géza, az orvosi kamara főtitkára, aki szerint a növekvő érdeklődés annak köszönhető, hogy az Európai Unió országaiban is szakemberhiány van, így az itthon szerzett diplomával ezekben az államokban jobb feltételekkel találhatnak munkát az orvosok és a gyógyszerészek. Az elmúlt négy hétben 138 szakorvos jelezte külföldi munkavállalási szándékát az orvosi kamaránál, "ha ez a tendencia marad, akkor az év végére mintegy 500 orvos megy külföldre" - mondta.