Befejeződött a 4. blokk karbantartása Pakson

Vágólapra másolva!
Befejeződött a paksi atomerőmű májusban leállított 4. blokkjának éves karbantartása, a reaktort a hét végén indították újra, kedden érte el névleges teljesítményét - jelentette be Mittler István az erőmű megbízott tájékoztatási vezetője.
Vágólapra másolva!

"A munkálatok az előre eltervezett ütemterv szerint zajlottak, a blokk mostanra érte el a 470 Megawattos teljesítményt" - mondta Mittler István. Hozzáfűzte: az éves javításban soron következő blokk a 3. lesz, amelynek leállítására októberben kerül sor.

Mittler István azt is elmondta, hogy téves híresztelésekkel ellentétben egyelőre nincs engedélye az atomerőműnek az elmúlt év áprilisában üzemzavar miatt leállított 2. blokk visszaindítására, csak bizonyos mérési programok elvégzésére kaptak engedélyt a hatóságtól.

Az atomerőmű 2. blokkjának karbantartása során 2003. április 10-11-én a fűtőelemek tisztításakor a nem megfelelő hűtési technológia miatt a nemzetközi INES skála szerinti 3. besorolású üzemzavar következett be. A megrongálódott fűtőelemek eltávolítása azóta sem kezdődött meg. Az atomerőmű szakemberei arra törekednek, hogy a biztonságos körülmények megteremtése mellett mielőbb üzembe helyezzék az energiatermelésből kiesett 2. blokkot.