Tornádó helyett csak zivatar jöhet

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem biztos, hogy pénteken megismétlődik a szerdai vihar, mely fákat csavart ki, áramszünetet okozott és egy halálos áldozattal is járt. Nyáron szokásos zivatarokkal és erős széllel viszont számolni kell - tudtuk meg egy meteorológustól. A szerdai vihar okozta károk elhárítása még most is tart.
Vágólapra másolva!

Elhanyagolható annak az esélye, hogy ma délután a szerdaihoz hasonló vihar tomboljon Budapesten - mondta az [origo]-nak Kerekes András meteorológus, az ICI Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Nyáron szokásos zivatarokkal, erős széllel számolni kell a fővárosban délután 4-5 órától, de a szerdai vihar megismétlődése nem várható, már csak ezért sem, mert ilyen rövid időn belül nem szoktak ismétlődni az ilyen erősségű viharok - tette hozzá.

A szerdaihoz hasonló vihar előrejelzéséről a meteorológus elmondta: a szakemberek is csak 1-2 órával a vihar kezdete előtt látták előre, hogy mi várható, egy nappal előre sem tudják az ehhez hasonló időjárási jelenséget megjósolni. A tornádók kialakulását a zivatarokénál is nehezebb megjósolni. Az Egyesült Államokban is általában csak akkor tudják figyelmeztetni a lakosságot, amikor már kifejlődött a tornádó tölcsére.

Ha valakit út közben ér az erős vihar, autóját mindenképp állítsa le a kis látótávolság miatt, lehetőleg úgy, hogy ne egy fa alatt álljon meg. Gyalog sem szabad fa alatt keresni menedéket az eső elől, nemcsak a villámcsapás veszélye miatt, hanem az esetlegesen letörő ágak is sérülést okozhatnak. Legszerencsésebb egy épületbe, vagy árkád alá bemenekülni. A kint parkoló autókat legjobb zárt helyre vinni, ha ez nem lehetséges, ponyvával letakarni.