Megszavazták az olcsóbb EP-választást

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén megszavazták az olcsóbb EP-választáshoz szükséges törvénymódosítást. Így nem kell 300 millió forintért külföldre utaztatni szavazatszámlálókat.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében nem lesznek szavazatszámláló bizottságok a külképviseleteken az európai parlamenti választáson. A javaslatot 202 igen szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a Ház, kérve a törvény sürgős kihirdetését. Az Országgyűlés ugyanakkor elutasította a külképviseleti szavazatszámláló bizottságok 284 tagjának megválasztásáról szóló javaslatot.

Lamperth Mónika belügyminiszter expozéjában elmondta: a vasárnap lezajlott, hetedik négypárti egyeztetés során helyes állásfoglalásra jutottak az Országgyűlés frakciói. Ezt követően a kormány benyújtotta módosító javaslatát, amely egyszeri alkalomra biztosítja a szavazás lebonyolítását a külképviseleteken már létrehozott választási irodák közreműködésével.

Mint mondta, a tavaly decemberben elfogadott törvénnyel bonyolult és költséges eljárást választott a parlament, mivel a kormány eredeti, elektronikus szavazásról szóló javaslata nem élvezte az ellenzék támogatását.