Vasárnap egyeztetnek az EP választási törvényről

Vágólapra másolva!
Négypárti egyeztetést hívott össze az MSZP az európai parlamenti (EP) választási törvény módosításáról, mivel mind a négy parlamenti párt visszahívta külképviseleti delegáltjait.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit és a Belügyminisztérium képviselőit hívta meg - közölte Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője. Hozzátette: ha nem állapodnak meg a pártok, akkor a frakció hétfőn dönt arról, megszavazza-e a külképviseletekre delegáltak listáját.

Tóbiás József pártigazgató elmondta, javaslatuk, miszerint külképviseleti dolgozók is szerepet vállalhatnának a szavazatszámláló bizottságokban "egyidejűleg oldja meg, hogy nem kell a pártok által delegáltaknak részt venni a külképviseleteken június 13-án, ellenben biztosítja a június 13-i szavazást a külképviseleteken".

Mivel az Országos Választási Bizottság (OVB) a külképviseleteken dolgozó köztisztviselők közül két-két főt már felkészített a választásra, ők alkalmasak arra, hogy a külképviseleteken szavazó állampolgárok szavazatait zárt borítékban hazajuttassák Budapestre, az OVB-hez, ahol a pártok delegáltjai is ott lehetnek azok kibontásánál - fűzte hozzá.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pénteki zirci sajtótájékoztatóján közölte: pártja a parlament hétfői ülésén bármilyen rendkívüli eljárás keretében hajlandó az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvény olyan módosítását megszavazni, aminek eredményeként létrejöhetnek a külképviseleteken az ott dolgozókból három tagú választási bizottságok.