Határozati javaslat lett a Fidesz petíciójából

Vágólapra másolva!
A Fidesz határozati javaslat formájában terjesztette az Országgyűlés elé a nemzeti petícióban foglaltakat - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. A határozati javaslat öt pontban kötelezné a kormányt különböző törvények, így például a költségvetés módosítására. Az MSZP szerint nincs szükség országgyűlési határozatra a nemzeti petícióban foglaltakról.
Vágólapra másolva!

A Munka, otthon, biztonság címet viselő aláírásgyűjtéssel a tartós gyógyszerár-csökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli a Fidesz, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot.

Egymillió magyar ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni, azt tiszteletben kell tartani - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, utalva arra, hogy az aláírások száma már meghaladta az egymilliót. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét hétfőjén, amikor szó lesz a parlamentben a javaslatról, Medgyessy Péter kormányfő jelen lesz.

A Fidesz alelnöke kijelentette: a nemzeti petíció a magyar emberek határozott üzenete a pártoknak, politikusoknak arról, hogy az "üres ígéretek ideje lejárt, eljött az erkölcsi felelősséggel járó politizálás korszaka". Úgy fogalmazott, a Fidesz-frakciónak kötelessége volt a nemzeti petíciót az Országgyűlés elé terjeszteni. Mint mondta, szeretnék, ha a vitát nem a sajtón keresztül, szóvivők útján folytatnák le a kormányoldallal, hanem a parlamentben.

Rogán Antal frakcióvezető-helyettes elmondta, olyan törvény elfogadását szorgalmazzák, amely előírná a mindenkori kabinetnek, hogy milyen feltételek között kell működtetnie például az otthonteremtés rendszerét. Szintén törvény kötelezné a kormányt arra, hogy a gyógyszergyártókkal megállapodást írjon alá. A Fidesz szerint a gazdák támogatása érdekében kell a költségvetést módosítani, mert hiányzik a finanszírozáshoz 90 milliárd forint - közölte az ellenzéki politikus.

Rogán Antal úgy fogalmazott: a nyilatkozatokból elég egyértelmű, hogy a költségvetés módosítását tervezi a kormány, és ezzel együtt "egy új Medgyessy-csomag is készül". Pokorni Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: az európai parlamenti választások után a kormány a gazdaságpolitika radikális módosítására készül.

Az MSZP szerint nincs szükség országgyűlési határozatra a nemzeti petícióban foglaltakról, mert a Medgyessy-kormány már megtette a szükséges intézkedéseket, "jóval többet tett, mint elődje" - mondta Zuschlag János MSZP-s képviselő, aki korábban többször is bírálta a Fideszt az aláírásgyűjtésért.

"Amire szükség van, az a kormány gazdaságerősítő programjának folytatása, az adócsökkentés, a munkahelyteremtés és a társadalmi igazságosság érvényesítése, mindaz, amit a kormány középtávú felzárkóztatási programja tartalmaz" - közölte az MSZP-s politikus.

Egy korábbi felvetésükre emlékeztetve azt mondta: a Fidesz nem veszi komolyan a petíciót, ha komolyan venné, lehetővé tenné, hogy az aláírók személyes levélben kapjanak választ felvetéseikre a kormánytól. Szerinte az ügyben, illetve a válaszlevelek kézbesítésében szerepet kellene vállalnia az adatvédelmi biztosnak. Az adatvédelmi biztos felkérése eloszlathatná azt a gyanút, hogy "az aláírások jelentős része hamis", és egy aláírás többször is szerepel az íveken - tette hozzá Zuschlag János.