Rakétabázis helyén épül a filmváros

Vágólapra másolva!
Az etyekiek örülnek, de még nem tudták feldolgozni azt a hírt, hogy településükön épül meg a világ legnagyobb filmstúdiója. A polgármester szerint anélkül juthat óriási lehetőséghez a falu, hogy elvesztené eredeti arculatát. A stúdió egy egykori katonai bázison épülne majd, amely a faluhoz kötődő Demján Sándor, a Trigranit elnökének tulajdona.
Vágólapra másolva!

"Február végén keresett fel Demján Sándor vállalkozó, hogy egy filmstúdiót létesítene az Etyek melletti egykori honvédségi bázison, ahol egyszerre 5-6 filmet is forgathatnának majd" - mesélte Kálmán Lajos etyeki polgármester, aki hozzátette. "Márciusban egy képviselő-testületi ülésen foglalkoztunk a tervekkel, ahol a képviselők támogatták az elképzeléseket".

A húsz hektáros egykori katonai objektum egy Etyek melletti domb tetején található, amely évek óta Demján Sándor tulajdonában van, csak úgy, mint a bázis környéki földek nagy része, ahova a kiszolgáló létesítmények - köztük egy szálloda - építését tervezik. A honvédségi területen valaha hadgyakorlatokat tartottak, és rakétákat tároltak itt. A rakétasilók még mindig megvannak, ezen kívül egy lerobbant legénységi szállás is található itt. Az elképzelések szerint ezek helyén olyan új filmközpontot építenének, ahol egyaránt lenne lehetőség műtermi és külső helyszíni vagy akár vízen történő forgatásokra is. A kulturális miniszter, Hiller István szerint a világ legnagyobb és legkorszerűbb filmstúdióját hoznák létre Etyeken.

A terület jelenleg teljesen kihasználatlan, leszámítva egy kis részt, ahol néhány bérlő tart lovakat. A bérlők az egész beruházásról csak annyit tudnak, amennyi az újságokban megjelent. Ugyancsak nem tudott nekünk ennél többet mondani a tervekről Demján Sándor sógora, a terület kezelője.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

"Voltak aggályaink, de már egyre kevesebb van" - fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy bíznak Sándorban. "Demján ugyanis Etyeken nevelkedett, rengeteg szállal kötődik a faluhoz, amely nagyon sokat köszönhet neki, ráadásul a vállalkozó már számos beruházással bizonyított" - magyarázta Kálmán Lajos, aki elmondta, hogy elsősorban a falu arculatának megváltozása miatt aggódtak. "Az arculat marad, Demján pedig vállalta, hogy hozzájárul a főutca felújításához, ahol lámpákat és átkelőhelyeket telepítenek" - mondta Kálmán Lajos.

"Összességében óriási előnyökkel járhat ez a beruházás" - véli a polgármester, aki szerint a település iparűzési adóból származó bevételei megtöbbszöröződhetnek. Jelenleg Etyek 530 millió forintos költségvetéséből 30 milliót tesz ki ez az adófajta. Több száz új munkahely jöhet létre - sorolta tovább az előnyöket Kálmán Lajos, aki hozzátette: noha a 3800 lakosú faluban nem jelentős a munkanélküliek aránya, mégis könnyebbséget jelenthet az ittenieknek, mivel a dolgozók 80 százaléka Budapestre jár be dolgozni, ami rengeteg időt felemészt.

Az etyekiek a járulékos hasznokban is bíznak. "Arra számítunk, hogy a turisták - ahogy máshol a világon - megnézik a filmstúdiót, és ennek köszönhetően a falut is felfedezik" -fejezte ki reményét a polgármester, aki hozzátette: 500 borospince van a faluban, ezek mind megnyílhatnának a látogatók előtt, és ez fontos bevételi forrás lehet a fehérboráról ismert Fejér megyei településnek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tavaly 10 ezer látogatója volt az etyeki pincefesztiválnak, a május 22-23-án megtartandó rendezvényre valószínűleg sokkal többen jönnek el, ami nagyban a tervezett stúdióról szóló sajtóhíreknek lesz köszönhető - mondta el egy pincetulajdonos, aki örül az új beruházásnak.

A helybeliek többsége, akikkel beszéltünk, csak most hétvégén, az újságokból értesültek a tervezett beruházásról. Elmondásuk szerint olyan hirtelen jött ez, hogy még nem tudtak véleményt kialakítani, de nem ellenzik. "A fiataloknak biztos jó lesz" - jegyezte meg az egyikük.

"Idén nem valószínű, hogy elkezdődik a beruházás, mert előbb rendezési tervet kell készíteni, valamint adminisztratív akadályokat kell elhárítani" - mondta a polgármester, aki szerint jövőre indulhatnak meg a munkálatok.