Vágólapra másolva!
A háziorvosok bevezetnék az úgynevezett vizitdíjat. Az elképzelés szerint minden alkalommal, ha meglátogatjuk a háziorvost, vagy kihívjuk az ügyeletet, 500 forintot kellene fizetni. Dr. Simek Ágnes, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint elsősorban a pénzhiány, másodsorban az indokolatlan riasztások indokolnák a díj bevezetését.A Magyar Orvosi Kamara nem támogatja az ötletet. 
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

A háziorvosok elképzelhetőnek tartják az úgynevezett vizitdíj bevezetését. Minden alkalommal, ha meglátogatjuk a háziorvost, vagy kihívjuk az ügyeletet, 500 forintot kellene fizetni. Dr. Simek Ágnes, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint elsősorban az egészségügy alulfinanszírozottsága indokolná a vizitdíj bevezetését. Simek Ágnes nem tartja jó megoldásnak a díjat, de egyelőre, úgy tűnik, nincs jobb ötlet. A környező országokban is sok helyen kényszerültek erre - állítja az elnök. A pénzhiány mellett a másik ok, hogy különböző betegforgalmi statisztikák szerint a háziorvosi rendeléseken és különösen az ügyeleti ellátásban kirívóan magas az indokolatlan panaszok száma.

Simek Ágnes szerint sokszor a szociális ellátást helyettesíti az ügyelet. "Előfordul, hogy egyedül élő nyugdíjasok kihívják az orvost, hogy elbeszélgethessenek valakivel". Gyakori az is, hogy az emberek, mivel nem akarnak sokat hiányozni a munkahelyükről, kihívják az orvost, ahelyett, hogy elmennének a rendelésre. Ezek nagy költségeket jelentenek, különösen, mert az orvosnak minden esetben ki kell mennie a beteghez, így csak a helyszínen derül ki, hogy felesleges volt a hívás. Nagy szegénység és folyamatos pazarlás jellemzi az egészségügyet - állítja az elnök. Nemcsak az indokolatlan hívások, de a párhuzamos ellátások, a felesleges gyógyszerfelírások is részei ennek a költekezésnek.

A vizitdíj egyelőre csak egy ötlet, a háziorvosok minden szakmai szervezet véleményét szeretnék kikérni róla. "Lehet, hogy nem így, de a rendszerbe valahogyan pénzt kell tenni" - fogalmazott Simek Ágnes. Az elnök szerint a vizitdíj egyfajta "végső menedék" lenne, ha semmilyen más módon nem tudnak forrásokat találni. A konkrét összeg, a vizitenkénti 500 forint, pont annyi, amiből egy háziorvosi körzetet rentábilissá lehetne tenni. Simek Ágnes úgy gondolja, hogy teljesen igaza van azoknak a nyugdíjasoknak, akik kétségbeesnek ettől az ártól, mert szerinte sem a betegekkel kellene kifizettetni a hiányt. A háziorvosok egy része amúgy sem fogadná el a pénzt - tette hozzá.

A Magyar Orvosi Kamara nem támogatja a vizitdíj ötletét. Dr. Éger István, a kamara elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy szerintük a betegeket nem lehet tovább terhelni. Az egészségügy anyagi gondjai nem oldhatóak meg így. Éger István háziorvosként maga is megtapasztalta az indokolatlan hívásokat, de szerinte ez a probléma csak hosszútávon, és nem ilyen módon rendezhető. "Ezzel az jár rosszul, aki okkal hívja ki az orvost" - fogalmazott. Az Orvosi Kamara elnöke szerint a hívások száma csak akkor csökkenne, ha létezne megfelelő egészségnevelés Magyarországon. "Akkor talán a magyarok is megtanulnának lázat csillapítani otthon" - tette hozzá.