A lifteken és a papíron is spórol az APEH

Vágólapra másolva!
Kétmilliárd forintot kell megtakarítania az APEH-nek az olcsóbb államigazgatás jegyében. Ennek részeként például nem minden lift működik a székházban, spórolnak a papíron és a mobiltelefon-használaton is. A cég szóvivője szerint előreláthatólag sikerül az előírt összeget megtakarítani.
Vágólapra másolva!

A kormány által meghirdetett olcsóbb államigazgatás jegyében az APEH-nek is számos megszorító intézkedést kellett hoznia. Többek között spórolnak a mobiltelefonokon, korlátozták a papírhasználatot, számos ingatlant értékesítenek, csökkentik az APEH-dolgozók lakáshoz jutási támogatását, zárolták az első negyedévi mozgóbérek kifizetését, sőt a székház liftjei közül is leállítottak néhányat. Mindezektől az intézkedésektől összesen 2 milliárd forint megtakarítást remél az APEH.

"A folyamatos működésben nincs fennakadás" - mondta az [origo]-nak az APEH szóvivője, Lovas György, aki ugyanakkor elismerte azt is, hogy a dolgozók érdekképviselete időnként panaszkodik. Hozzátette: a vezetők reménye szerint sikerül a tervezett összeget megtakarítani a megszorító intézkedésekkel.

Szintén az olcsóbb államigazgatás jegyében vezettek be megszorító intézkedéseket a rendőrségnél is a napokban. Az intézkedés értelmében a jövőben csak olyan oktatási programokra, rendezvényekre lehet helyiségeket bérelni, amelyeket rendőrségi épületekben nem lehet lebonyolítani, emellett felülvizsgálják a megbízási szerződéseket, és külsős cégeket csak olyan feladatokkal bíznak meg, amelyre valóban nincs saját kapacitás. Megvizsgálják azt is, indokolt-e annyiféle ruhát adni a rendőröknek, mint amennyi most jár. A jövőben lőfegyvert is csak az a rendőr kap, akinek a munkájához szükséges, és tovább szigorítják az autóhasználatot is. A megszorítások nem érintik a végrehajtó szolgálat működését és a szociális juttatásokat.

A határőrségnél leállították a járművek, irodai eszközök használatát, szünetelnek az alkalmassági vizsgálatok és a lövészetek is a megszorító intézkedések következtében. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó határőrök szerint csak gyalog üldüzhetik az embercsempészeket és határsértőket, illetve csak több felettes engedélyének birtokában lehet kinyomtatni egy hivatalos levelet vagy lefénymásolni iratokat. Ráaádásul még a betűméretet is jóvá kell hagyatni és a papír mindkét oldalára nyomtatni kell. A lövészetek, az időszakos alkalmassági vizsgálatok is szünetelnek.