Gázlopás miatt robbanhatott fel az Alkotás utcai ház

Vágólapra másolva!
Feltehetően egy engedély nélkül felszerelt gázkészülék leszerelése után telt meg gázzal annak az Alkotás utcai háznak az egyik lakása, amelyben április 9-én történt robbanás - írja a Népszabadság. A szerencsétlenségnek hat sérültje volt, ám egyikük - ez eset első számú gyanúsítottja - múlt vasárnap belehalt égési sérülésibe.
Vágólapra másolva!

Engedély nélkül és szakszerűtlenül bekötött gázkészülék okozta az április 9-i Alkotás utcai gázrobbanást - írja a Népszabadság. A rendőrség megállapításai szerint abban a lakásban, ahol a robbanás történt megbontották a gázvezetéket lezáró csőcsonkot. Az egymásnak ellentmondó vallomások szerint a gázt tavaly szeptember, vagy december óta lophatták a lakók. A lap szerint az a férfi, aki belehalt égési sérüléseibe gázszerelőnek mondta magát ismerőseinek, és arra kérte őket, ajánlják őt másoknak is.

A lap szerint a rendőrség azt feltételezi, hogy a főbérlő és két lakója a gázművek ellenőrzésétől tartva szerelte le az illegálisan felszerelt gázkészüléket, ám a csővéget nem tudták megfelelően lezárni, a lakás megtelt gázzal, amit akár még egy kis statikus szikra is belobbanthatott. A BRFK halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, ám az első számú gyanúsítottal szemben meg kell szüntetni az eljárást, mivel elhunyt. Várhatóan csak a főbérlővel szemben járhatnak el, akinek tudnia kellett a jogellenes átalakításról.

A szerencsétlenség után hat embert vittek kórházba a házból. Két ember égési, másik négy pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az égési sérültek közül az egyik - az első számú gyanúsított - múlt vasárnap elhunyt. A detonáció miatt öt lakás vált lakhatatlanná . A ház valamennyi lakásának ajtajai és ablakai kiszakadtak, kitörtek. A robbanás miatt a környező házak ablakai is kitörtek, a közelben parkoló autók megsérültek.