Megnyílnak az uniós iskolák kapui

Vágólapra másolva!
Az uniós csatlakozást követően a magyar diákok - alap- és továbbképzés esetében is - szabadon választhatják meg tanulmányaik helyszínét az EU-n belül. Korlátot csak a nyelvtudás és a megélhetés költségeinek előteremtése jelent. Az unióban munkát vállalók gyerekeire a helyi diákokkal teljesen azonos oktatási feltételek vonatkoznak.
Vágólapra másolva!

Az uniós csatlakozás előtt alapvetően ösztöndíjak, csereprogramok segítségével tanulhattak hosszabb-rövidebb ideig magyar diákok külföldön. Május elsejétől azonban a magyar diákok - alap- és továbbképzés esetén is - maguk dönthetik el, hogy melyik uniós országban szeretnének tanulni. Ehhez beszélni kell a választott ország nyelvét, sikeresen felvételizni a külföldi iskolába és igazolni, hogy a kiválasztott országban is rendelkezésre áll a fedezet a diák megélhetéséhez és betegbiztosításához. A tanulás idejére szóló tartózkodási engedélyhez érvényes betegbiztosításra és a megélhetés feltételeinek igazolására van szükség. Ha a későbbiekben a hatóságok meggyőződnek arról, hogy a kérvényező tanul valamelyik iskolában, tartózkodási engedélyét meghosszabbítják egy újabb tanévre.

Tandíjat nem kell fizetni a magyar diákoknak sem, ha a kiválasztott ország diákjainak ingyenes képzésre jelentkeznek, az EU ugyanis tiltja a megkülönböztetést állampolgársági alapon. Ha a kintiek számára fizetős iskoláról van szó, akkor természetesen a magyar diákoknak is be kell fizetniük a tandíjat.

Az azonos elbánás elve azonban nem terjed ki az ösztöndíjakra, a diákhitelre vagy más hasonló, szociális juttatásra. Magyar diák nem tarthat igényt a befogadó ország diákjait megillető ösztöndíjra és diákhitelre. Az adott iskolák maguk dönthetnek arról, hogy a külföldi diákoknak az otthoniakkal azonos feltételekkel biztosítanak-e kollégiumi férőhelyet, utazási bérletet vagy könyvtárlátogatási lehetőséget.

Néhány magyar diplomát elismernek

Az EU-nak jelenleg nincs egységes oktatáspolitikája. Az EU-s oktatási miniszterek tavaly döntöttek arról, hogy a jövőben egységesítik a felsőfokú képzés szerkezetét. A legkésőbb 2005-ben kezdendő és 2010-ig befejezendő reformok körében azonban még sok a tisztázatlan pont. Jelenleg a tagállamok nem ismerik el automatikusan egymás diplomáját, érettségijét, nyelvvizsgáját. Mindig az adott tagállamtól vagy iskolától függ, hogy mely ország, mely iskolájának képesítését fogadja el. Van, ahol az említett dokumentumok teljes honosítását kérik, de van, ahol egyszerű fordítás is elég. Erről általában az adott állam nagykövetsége vagy kulturális képviselete tud információt adni, de a legbiztosabb a kiválasztott iskolához fordulni.

Magyarország uniós csatlakozása után néhány itthon szerzett diplomát azonban elfogadnak az uniós tagállamokban. Az Oktatási Minisztérium honlapján megtalálható információk szerint az általános orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, ápoló, az állatorvos és az építész szakképzettségek elismerése automatikus lesz. A többi szakképzettség elfogadásához különbözeti vizsgát, vagy egy meghatározott gyakorlati idő letöltését kérhetik a magyar diplomásoktól. Magyarországon a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ nyújt információt a szakképesítések elismerésének feltételeiről.

Azonos lehetőségek az unióban munkát vállalók gyerekeinek

A tagállamok kötelesek az uniós munkavállalók gyerekeinek a saját állampolgárságú gyerekekkel azonos módon kezelni az általános oktatásban, szakképzésben egyaránt. A tankötelezettség idejére a migráns munkavállalók gyerekeinek tandíjmentesség jár. A hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerekek ingyenes különórákon megtanulhassák a befogadó állam hivatalos nyelvét, sőt arról is, hogy a tanulók megismerkedhessenek hazájuk történetével, kultúrájával, nyelvével is. A migráns munkavállalók gyerekei minden szociális juttatás, támogatás igénybevételére jogosultak, amelyekben a befogadó ország tanulói részesülhetnek.