Példátlan incidens a Parlamentben Irak miatt

Vágólapra másolva!
Példátlan eset történt a Parlamentben Szili Katalin házelnök és Áder János fideszes frakcióvezető szavai szerint. Négy narancssárga pólóba öltözött fiatal egy narancssárga lepedőt feszített ki az ülésterem karzatán, amelyen a "Ki Irakból!" felirat szerepelt, valamint röpcédulákat is szórtak a képviselőknek. A fiatalok, akiket kivezettek az épületből, karzatjeggyel jutottak be az épületbe.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A tüntetők már a Parlament előtt

Egy új és eddig ismeretlen szervezet nevében okozott botrányt hétfőn a Parlamentben néhány fiatal. A narancssárga pólóba öltözött fiatalok egy narancssárga lepedőt lengettek az ülésteremben, amelyen a "Ki Irakból!" felirat szerepelt. Emellett röpcédulákat is szórtak a képviselőknek. A házelnök utasítására a biztonságiak kivezették őket az épületből, és Szili Katalin vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy ki adott nekik belépési engedélyt a Parlament épületébe. Áder János is azonnali vizsgálatot követelt "a rendkívüli és példátlan" eset miatt.

Szonda: a többség támogatja az iraki szerepvállalást/itthon/20040419szonda.htmlNézze meg videón az incidenst!/player/index.html?video=http://ondemand.video.axelero.hu/origoplay/hirek/botrany.wmv

A röpcédulákon aláírásként "Ahimsa Csoport" szerepelt, az indiai kifejezés erőszakmentességet jelent. A Parlamentből kitessékelt négytagú csoport egyik tagja (nevüket nem árulták el) az épület bejáratánál újságíróknak elmondta, hogy a csoport vasárnap este alakult, és állampolgárként külön-külön jelentkeztek a parlament civil irodáján országgyűlési látogatásra, így jutottak belépőhöz. "Az volt a célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ez egy létező probléma, és abban reménykedünk, hogy hozzájárulhatunk a közhangulat alakításához a béke irányában" - tették hozzá. A csoport résztvevői úgy fogalmaztak, hogy ez "egy polgári engedetlenségi akció volt", tudatában vannak, hogy ezzel megsértették az Országgyűlés házszabályát. A csoport tagjai hozzátették, hogy a politikától és a politikusoktól teljesen függetlenül szánták rá magukat az akcióra.

Nem sokkal a fiatalok akciója előtt, napirend előtti felszólalásában az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly a magyar csapatok kivonását követelte Irakból a megváltozott helyzetre és a háborús körülményekre tekintettel.

Pártpolitikai indíttatása nem volt a rendzavarásnak - mondta Szili Katalin a történtek miatt összehívott rendkívüli házbizottsági ülést követően. A házelnök, a frakciókkal egyetértésben, arra kérte a parlament főtitkárát és főigazgatóját, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében készítsenek intézkedési tervet, amely a vendégek beléptetésének, elhelyezésének rendjét szigoríthatja. Szili Katalin beszámolt arról, hogy a házbizottsági ülésen elhangzott: lehet, hogy úgy kellene büntetni a vendégek esetleges rendzavarását a jövőben, mint a bíróságokon.

A négy fiatalt előállították az V. kerületi rendőrkapitányságon: ellenük rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás.

A Parlament épületébe csak belépési engedéllyel vagy meghívóval és szigorú átvizsgálás után lehet bejutni. A kapuknál a Köztársasági Őrezred emberei ellenőrzik, hogy csak a jogosultak mehessenek be. Motozás nincs, mágneskapun kell áthaladni a belépés előtt, amely csak a fémtárgyakat és a fegyvereket szűri ki, a transzparenseket és röpcédulákat nem. Ezenkívül a táskákat és a csomagokat átvilágítják.