Nincs már pénz a huzat ellen

Vágólapra másolva!
Közel 600 millió forinttal kevesebb pénz jut az elhasználódott ablakok cseréjére és a régi házak szigetelésére idén, mert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Draskovics-csomagban előírt takarékossági intézkedések miatt csökkentette az erre a célra szánt pénzt. A megszorítás - a távhőközpontok korszerűsítése mellett - azokat a családokat, lakóközösségeket érinti a leginkább, akik saját lakásuk vagy lakóházuk modernizálására akartak pályázni, erre a célra ugyanis 250 millióval kevesebb jut. A minisztérium azt ígéri, ha lesznek igények, akkor máshonnan csoportosítanak át pénzt.    
Vágólapra másolva!

Jóval kevesebb család tudja majd lecserélni az elöregedett ablakokat, ajtókat lakásában és kevesebb épület hőszigetelésére pályázhatnak majd a lakóközösségek, mert a gazdasági tárca több mint félmilliárd forinttal csökkentette az energiatakarékossági pályázatokra szánt pénzt. Az energiatakarékossági programot még az Orbán-kormány vezette be 2000-ben. A programban vállalkozások, önkormányzatok és távhőszolgáltatók mellett magánszemélyek pályázhatnak különböző energiatakarékos fejlesztések támogatására.

Fotó: Fábián Évi
A rossz ablakok miatt sokan az utcát fűtik

Pályázni az 1994 előtt épült lakóépületek hőszigetelésére, ablakaik, ajtóik cseréjére, illetve a fűtő és melegvíz-ellátó rendszerük cseréjére lehet. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) eredeti tervei szerint idén magánszemélyek 850 millió támogatást igényelhettek volna, amelyből 3000 beruházást támogattak volna. A tárca honlapján olvasható közlemény szerint azonban a Draskovics-csomag megszorító intézkedései miatt a GKM arra kényszerült, hogy április elején csökkentse a pályázaton elnyerhető támogatások összegét. Az új számok szerint a lakosság 600 millió támogatást nyerhet el idén, a teljes támogatási összeg pedig (amelyből vállalkozások és önkormányzatok is fejleszthetnek) 2,5 milliárdról 1,9 milliárdra csökkent.

A program beindulása óta egyre népszerűbb. Míg az első évben 1000, a másodikban már 5400 pályázat érkezett. 2002-ben már augusztusban le kellett állítani a pályázatokat, mert 8900 érdeklődő volt, tavaly pedig júliusban, 5500 pályázó után vonták vissza a kiírást. Idén két hónap alatt 2300 pályázat érkezett, igaz, az elmúlt évek tapasztalatai miatt idén eleve csak június végéig lehet pályázatot benyújtani.

Az idei évre szánt pénzek nagy része már elfogyott. A lakossági pályázatokra szánt összeg 90 százalékát kiosztották, míg a teljes programra szánt pénz 49 százalékának (erre távhőszolgáltatók és vállalkozások is pályázhatnak) van meg a helye. A GKM azt ígéri, mégsem marad pénz nélkül egyetlen pályázó sem, mert - mint Szerdahelyi György, a GKM főosztályvezetője az [origo]-nak elmondta - egy felsővezetői döntéstől függően bármikor át lehet csoportosítani a pályázati kereteket.

Szerdahelyi ragaszkodik ahhoz, hogy idén nemhogy kevesebb, inkább több pénz jut energiatakarékossági pályázatokra. A főosztályvezető számításai szerint ugyanis idén 3,7 milliárd jut ilyen célra. Ugyanakkor ebben még a megszorítások előtti összeg - tehát az 1,9 milliárd helyett 2,5 - szerepel, illetve van benne egy 1,2 milliárdos EU-s pályázati keret. Ez utóbbival viszont az a probléma, hogy ezen magánszemélyek nem indulhatnak.

Szerdahelyi szerint azért éppen a lakossági pályázatoktól vettek el 250 milliárdot, mert oda akarták irányítani a pénzeket, ahol a legnagyobb hatékonysággal bíró, nagyobb szabású beruházások valósulhatnak meg. Ebből a szempontból a lakossági pályázatok a legkevésbé hatékonyak, szemben a vállalkozásoknál és a távhőszolgáltatóknál megvalósuló beruházásoknál. Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a távhőszolgáltatóknak szánt pénzeket a magánszemélyekhez hasonlóan súlyosan érinti a megszorítás: az eredetileg tervezett 600 helyett csak 275 millióra pályázhatnak. Szerdahelyi szerint azonban ez is elég lesz, és igazából a korábbi összeg volt túlzottan magas: "amikor komolyabb volt a pénz, még kevésbé volt megfontolt az elosztás" - fogalmazott.

Az energiatakarékossági pályázatoknak köszönhetően 2000 óta 2 százalékkal csökkent az ország energiafogyasztása, ami a GKM főosztályvezetője szerint komoly dolog nemzetgazdasági szinten. A magánszemélyeknél megvalósuló beruházásokról elmondta: 4 év alatt 30-35 ezer lakásban valósul meg valamilyen fejlesztés, ennyi családnak adott kis könnyebbséget a program. Szerdahelyi szerint idén is jut majd pénz 4-5000 lakossági pályázatra.