Takács Albert új eljárást kér Grespik ügyében

Vágólapra másolva!
Alkotmányossági aggályokat vet fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint az, hogy Grespik László egy büntetőügy tárgyalásán a bíró zsidó vallására, illetve származására kérdezett rá. Takács Albert új eljárásra kéri a Budapesti Ügyvédi Kamarát.
Vágólapra másolva!

Grespik Lászlót többek között Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese és Sódor István fővárosi főügyész panaszolta be a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, mivel az ügyvéd egy per során a bíró zsidó származására vonatkozó kérdést tett fel. Az ügyben a kamara elnöke, Bánáti János az adatvédelmi biztos állásfoglalását is kérte. Bánáti április elején úgy döntött: nem indít fegyelmi eljárást Grespik ellen. A kamara elnöke azzal indokolta döntését, hogy az alkotmány kimondja: a védő nem vonható felelősségre a védőbeszéd során elhangzott véleménye miatt. A döntés nem jogerős, az ellen a beadványozóknak van joguk fellebbezni.

Takács Albert csütörtökön közölte: új eljárásra kéri a kamarát. Szerinte a kérdés "alkotmányossági aggályokat vet fel az emberi méltósággal összefüggő alapvető joggal, a hátrányos megkülönböztetés minden formáját tiltó alkotmányos előírással, valamint a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos joggal kapcsolatban". "Ez az aggályom annak ellenére is fennáll, hogy a védőügyvédet különleges alkotmányos státus illeti meg, amely szerint nem vonható felelősségre a védelem ellátása során kifejtett véleménye miatt. Az alkotmányi rendelkezés ugyanis nem jelent mentességet az ügyvéd számára bármilyen magatartásért" - fogalmazott az az állampolgári jogok biztosának általános helyettese.

Takács Albert tudatta: ezen aggályai tisztázása érdekében arra kérte a Budapesti Ügyvédi Kamarát, hogy járjon el az ügyben. A testület 2003. március 31-én kelt határozata ugyanis "nem győzött meg arról, hogy alkotmányossági aggályaim alaptalanok" - indokolta kérését.