Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A tévéelnök nem akarja közzétenni a szerződéseket

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió elnöke szeretné elérni a kuratóriumi elnökségnél, hogy ne kelljen közzétenni az egymillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket az interneten. A köztévé vezetője szerint ugyanis a megállapodások nyilvánosságra hozatalával a saját pozíciójukat rontják az ártárgyalásokon. Az MTV eddig sem tett közzé minden szerződést, az előző elnöknek például éppen egy titkos megállapodás miatt kellett távoznia.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió (MTV) nemrég megválasztott elnöke, Rudi Zoltán azt kéri az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségétől, hogy vonják vissza azt a döntést, amely szerint interneten közzé kell tenni az egymillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket. Rudi hozzátette, amíg a testület nem dönt erről, addig eleget tesz az előírásnak.

A tévéelnök azzal magyarázta kezdeményezését az MTI-nek, hogy "Európában nincs még egy televízió, amely a műsorgyártásiszerződéseit kitenné a nyilvánosság elé". Úgy fogalmazott: "érthető az elvárás, hogy átlátható legyen az intézmény gazdálkodása, másrészt nem az a megoldás, hogy minden üzleti titkunkat kitesszük a kirakatba". Több testület jogosult ellenőrizni a közszolgálati médium gazdálkodását, s rendszeresen élnek is ezzel a lehetőséggel, mondta.

"Azzal, hogy a szerződéseinket kitesszük az internetre, csak a pozícióinkat rontjuk az ártárgyalásokon, érdemi előnyünk nem származott ebből" - tette hozzá, utalva arra, hogy több alkalommal nem sikerült árkedvezményt elérniük a nyilvánosságra hozatal miatt.

Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke néhány napja nyilatkozott úgy az MTI-nek, hogy a szerződéskötések rendjének szabályozása sokkal fontosabb annál, mit hoznak nyilvánosságra. A kuratórium elnöke március 5-én, az MTV új elnöke, Rudi Zoltán megválasztását bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta: "én nem hiszem azt, hogy ha kitesszük az összes szerződést az internetre, az helyettesíti a felügyelőbizottság vagy a kuratórium kontrollját". Czeglédi László lényegesnek nevezte a szerződéskötések mielőbbi szabályozását, "hogy ne lehessenek zsebszerződések".

Az intézménytől egy jogtalanul kötött filmszerződés napvilágra kerülésekor időközben távozott Ragáts Imre elnök egy évvel ezelőtt, akkor ügyvezető alelnökként jelentette be, hogy a Magyar Televízió saját internetes honlapján teszi közzé az egymillió forintnál nagyobb értékre szóló, 2003-tól kötött külső szerződései többségének főbb adatait. Akkori ismertetése szerint csak néhány esetben tekintettek el a nyilvánosságtól, olyankor, amikor a monopolhelyzetben lévő partner valamilyen okból nem járult hozzá a közzétételhez.

Az MTV internetes honlapján, a www.mtv.hu/szerzodesek cím alatt e hét elején 71 szerződés rövid - a partner nevét, a megállapodás típusát, időbeli hatályát is tartalmazó - leírása volt olvasható. Szerződési összeget 44 esetben jelöltek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről