Távol tartással védenék a családon belüli erőszak áldozatait

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán elfogadta az Igazságügyi Minisztérium előterjesztését a családon belüli erőszak esetében alkalmazható távol tartásról. Az új jogintézmény szerint meghatározott időre el kell hagynia a bántalmazónak a családi otthont, ha a rendőr vagy a bíró úgy látja jónak.
Vágólapra másolva!

A távol tartás jogintézménye a hatályos magyar jogrend új eleme, amelynek lényege, hogy "azonnali és hatékony segítséget fog tudni nyújtani azoknak a rászorulóknak, akik kiszolgáltatott és függő helyzetben vannak" a családon belül - mondta az igazságügyi tárca politikai államtitkára, Hankó Faragó Miklós a kabinet ülését követően.

A törvényjavaslat megkülönböztet a rendőrség által hozható ideiglenes távol tartó határozatot, amely 5-10 napra rendelhető el, illetve a bíróság által elrendelhető távol tartó határozatot, amely akár 6 hónapos időtartamra is szólhat. A bántalmazónak mindkét esetben el kell hagynia a közös otthont, és magának kell gondoskodnia a lakhatásáról - közölte Hankó Faragó Miklós. A kiköltöztetett a munkahelyén sem keresheti fel a házastársat, a gyerekéhez pedig még az óvodába sem mehet el, ráadásul sms-t sem szabad küldenie a családtagjainak.

Aki a távol tartó határozatot megszegi, szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.