Személyivel léphetnek meg a bűnözők

Vágólapra másolva!
Személyi igazolvánnyal azok a bűnözők is elhagyhatják az országot május elsejétől, akiknek a hatóságok bevonták az útlevelüket - írja a Magyar Hírlap. A rendőrök aggódnak, szerintük ugyanis igazolványukkal kockázat nélkül léphetik át a határt a bűnözők. A bíróságok vélhetően gyakrabban élnek majd a lakhelyelhagyási tilalommal a gyanúsítottakkal szemben.
Vágólapra másolva!
Egyelőre kell az útlevél is az uniós országokba/itthon/20040311joljohet.html

A rendőrség vezetői között megoszlanak a vélemények a májustól várható utazási könnyítések lehetséges következményeiről. Vannak, akik biztosra veszik, hogy lesznek bűnözők, akik azonnal kihasználják az alkalmat. Abban azonban egyetértenek, hogy ha a tapasztalatok ezt szükségessé teszik, az eddigieknél lényegesen gyakrabban élnek majd a bíróságok a gyanúsítottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalommal vagy akár házi őrizettel - írja a Magyar Hírlap.

2000 óta több mint 25 ezer útlevelet vontak be - csak az idén megközelítőleg ezret. A Belügyminisztérium illetékese szerint akiket utazási korlátozással sújtanak a hatóságok, azok adatai - így a személyi igazolványuk száma is - bekerül egy központi nyilvántartásba. A határőrség munkatársai tehát megismerhetik ezeket az adatokat is, de a határőrök általában egyszerűsített eljárást alkalmaznak a határátlépéskor, vagyis az utazási okmányt ellenőrzik. Ráadásul az esetleges kiszűrésnek nincs is különösebb következménye. A határőr visszafordíthatja az illetőt, és szabálysértési feljelentést tehet, de az elkapott bűnöző minden további nélkül megkísérelheti a kiutazást egy másik határátkelőnél.