Gallup: A legtöbben a Fidesz EP-listájára szavaznának

Vágólapra másolva!
A választókorú népesség egyharmada, 35 százaléka a Fidesz listájára szavazna az európai parlamenti választáson. 20 százalék a szocialisták listájára adná a voksát a Gallup felmérése szerint. Az MDF vezette közös listára a választókorú népesség valamivel több, mint 4 százaléka, az SZDSZ listájára közel 4 százaléka szavazna. A felnőtt lakosság valamivel több, mint egy tizede még nem hallott arról, hogy júniusban EP-választás lesz Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Három hónappal az esemény előtt a választókorú népesség 89 százaléka hallott róla, hogy júniusban európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. A felnőtt lakosság valamivel több, mint egy tizede (11%) még nem hallott a választásról - áll a Gallup felmérésében.

A Gallup honlapjahttp://www.gallup.hu

Azt, hogy egészen biztosan részt venne az európai parlamenti választáson, a megkérdezettek 42 százaléka mondta a Gallupnak. A választókorú népesség egyharmada, 35 százaléka a Fidesz listájára szavazna az európai parlamenti választáson. 20 százalék a szocialisták listájára adná a voksát a Gallup felmérése szerint. Az MDF vezette közös listára a választókorú népesség valamivel több, mint 4 százaléka, az SZDSZ listájára közel 4 százaléka szavazna.

Az európai parlamenti választáson való részvételüket egészen biztosra ígérők körében azok közt, akik már tudják és meg is mondják, hogy melyik párt listájára szavaznának, a Fidesz támogatottsága nőtt, a szocialistáké erőteljesen csökkent: a Fidesz 52, az MSZP 32 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MDF vezette lista támogatottsága február óta 3 százalékponttal nőtt ebben a körben: most 6 százalék. A Szabad Demokraták Szövetségének listáját a listát választó biztos szavazók szűk 4 százaléka támogatja.

A Munkáspártnak 3 százalékra, a MIÉP-nek közel 2 százalékra nőtt itt a támogatottsága. A Történelmi Szociáldemokrata Párt támogatottsága kevesebb, mint 0,5 százalék. A részvételüket egészen biztosra ígérők 15 százaléka még nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna az európai parlamenti választáson.

A legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson a Fidesz szerzi meg a felnőtt népesség 46 százaléka szerint - áll a Gallup felmérésében. Az MSZP-ről a választókorúak 24 százaléka véli, hogy megszerzi a legtöbb mandátumot. Az SZDSZ listájáról a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy eléri a mandátumszerzési küszöböt. Az MDF vezette listáról most a megkérdezettek 44 százaléka véli ugyanezt.

Az európai parlamenti választás kampányának illetően a megkérdezetteknek közel kétharmada szerint speciálisan Magyarországhoz kapcsolódó kérdésekkel kellene foglalkoznia. Az egyes témákat illetően a mezőgazdaság került az élre, ezt követi a foglalkoztatás kérdése.