Az Alkotmánybírósághoz fordulnának a gyógyszerészek

Vágólapra másolva!
Gyógyszerellátási zavaroktól tart a fővárosi gyógyszerészkamara a gyógyszerár-csökkentés miatt, ami sértené a betegek alkotmányos jogait. A testület ezért azt javasolja az országos elnökségnek, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az ügyben, egyben az állampolgári jogok biztosát is felkérték, hogy indítson vizsgálatot a gyógyszerárak állami befagyasztása miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezete kezdeményezi, hogy a testület országos elnöksége a kormány múlt heti gyógyszerár-rendelete kapcsán forduljon az Alkotmánybírósághoz. A kamara szerint az intézkedés április elsejei bevezetése után "a betegek gyógyszerellátásában előreláthatólag jelentős zavarok várhatók, ezáltal alkotmányos jogaik sérülnek".

A budapesti elnökség felkérte Lenkovics Barnabást, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát is, hogy kezdeményezze ez ügyben az emberi jogok sérülésének vizsgálatát. A testület szerint törvényellenes és a szociális piacgazdaság elveivel ellentétes a gyógyszerárak 15 százalékos csökkentése és befagyasztása, különösen azért, "mert ilyet csak rendkívüli minősített helyzetben tehetett volna meg a kormány".

"A budapesti elnökség ugyancsak alkotmányellenesnek tartja, hogy a gyógyszerpiac szereplőinek, a gyártók, nagykereskedők és gyógyszertárak vagyonával kívánja az állam az Egészségbiztosítási Alap hiányát pótolni" - áll a közleményben.

A budapesti elnökség a gyógyszerészek csütörtöki országos nagygyűlésén is tiltakozni kíván az ellen, hogy a betegek, gyógyszerészek és a gyógyszerellátás résztvevői "politikai játszma áldozataivá váljanak".

A múlt pénteki kormányülést követően Kökény Mihály egészségügyi miniszter közölte: a kormány felszólítja a gyógyszergyártókat, hogy a 600 forintnál drágább készítmények esetében 15 százalékkal csökkentsék áraikat a promóciós költségek terhére. A kormány annak a 138 gyógyszergyártó cégnek az árait, amelyek nem tudtak megállapodni a tárcával a gyógyszerárak mérsékléséről, a jelenlegihez képest 15 százalékkal csökkentett áron befagyasztja - közölte Kökény Mihály.

Az árbefagyasztás eredményeként áprilistól a teljes gyógyszerkörre vonatkozóan több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökken 13-15 százalékkal - közölte az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy 1700 orvosság térítési díja nem változik. Kökény Mihály szerint a kormány elfogadta, hogy a forgalom arányában kamatmentes hitelt biztosít a patikák számára, így kompenzálva a gyógyszerkészlet átmeneti leértékelődését. Az erre vonatkozó fedezet rendelkezésre áll - mondta.