A képviselők elutasítják a zengői radart

Vágólapra másolva!
Eredménytelen egyeztetést folytatott a zengői lokátorállomás megépítése ügyében a honvédelmi tárca a beruházást ellenző környezetvédelmi szervezetekkel. A HM a madridi terrorakciók miatt még eltökéltebb a beruházás megvalósítása érdekében, a zöldek továbbra is valamilyen más helyszín mellett kardoskodnak. Közben a környezetvédelmi bizottság javaslatot tett arra, hogy ne a Zengőn épüljön a radar.
Vágólapra másolva!

"Természetvédelmi területet nem lehet tönkretenni, ha van más alternatíva" - jelentették ki a zöldek képviselői, akik a Honvédelmi Minisztérium PR-fogásának minősítették a megbeszélést. "Csak a Honvédelmi Minisztérium korábbi utalásaiból következhetünk arra, hogy van (vagy volt) más alternatív helyszín a Zengő kiváltására" - mondta Vay Márton. A védegylet képviselője az [origo]-nak, aki szerint február elején még azt mondták a HM-nél, hogy két kisebb lokátorral ki lehetne váltani a Zengőre tervezettet. A zöldek készek az EU környezetvédelmi biztosához fordulni, hogy felhívják a figyelmet a HM és a NATO természetromboló beruházására.

A megbeszéléssel egy időben a parlament környezetvédelmi bizottságában is napirendre került a zengői radar problémája, ahol a képviselők amellett foglaltak állást, hogy a mecseki Zengő helyett máshol épüljön fel a NATO-lokátorállomás. A bizottság felkérte a környezetvédelmi minisztert, hogy ezt az álláspontot képviselje a kormányon belül.

A bizottsági ülésen meghallgatták Lenkovics Barnabás ombudsmant, aki szerint a Zengőre tervezett lokátorállomás más helyszínnel is kiváltható, ezért a biztonsági kényszer nem előzheti meg a környezet védelmének alkotmányos kötelezettségét. Lenkovics Barnabás elmondta: az illetékes minisztériumoknak új eljárást kell lefolytatniuk: ebben figyelembe kell venni az európai uniós tagságból adódó természetvédelmi kötelezettségeket, amelyek szerint a Zengő különleges természeti értékeit fenn kell tartani.

Mindenesetre a honvédelmi tárca a madridi terrorcselekmények után még fontosabbnak tartja a zengői lokátorállomás megépítését. "A madridi események után azt gondoljuk, hogy még fontosabb az, hogy olyan preventív lépéseket tegyünk, amely az ország biztonságát fokozza" - mondta Bocskai István, a tárca kommunikációs igazgatója, aki utalt arra, hogy a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülése után a kormánynak preventív lépéseket kell tennie az ország biztonsága érdekében, és ebben nagy szerepet játszik a légtér védelme is. "A törvényes eljárás keretein belül, a környezetvédelmi szempontokat messzemenőkig figyelembe vevő módon fogjuk a beruházást megvalósítani" - hangoztatta. A HM szerint katonatechnikai szempontból a Zengő a legalkalmasabb hely a loktátorállomás felállítására, ha pedig azt több hasonló radarállomással akarnák kiváltani, akkor az még súlyosabb környezeti beavatkozással járna.

"Nem bízunk a honvédelmi tárcában, így most is állandó megfigyelő szolgálattal őrizzük a zengői csúcsot, noha október közepéig tilos a favágás a természetvédelmi területen" - mondta Vay Márton, aki szerint természetes, hogy továbbra is védik, akár a testükkel is, az ottani természeti értékeket.

Eredetileg februárban kezdték volna az építkezést az útban levő fák kivágásával a természetvédelmi területen, azonban kisebb-nagybb inzultusok árán a helyiekből és környezetvédőkből álló aktivisták megakadályozták ezt.

Az úgynevezett NATO légvédelmi radarrendszer három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő hegyen, a bükki Bálvány-csúcson és a békéscsabai laktanyában. A telepítés megkezdését 2003. tavaszra, befejezését 2006-ra tervezték, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti. A Honvédelmi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a radarrendszer nagymértékben fokozza az ország biztonságát, ráadásul nemcsak katonai célokat szolgál, hanem segítséget nyújt a civil légi irányítási rendszernek is.