Balatonbogláron állítják fel Teleki Pál szobrát

Vágólapra másolva!
A Teleki Pál Emlékbizottság kedd este úgy döntött, Balatonbogláron állítják fel a néhai miniszterelnök szobrát a politikus halálának 63. évfordulóján, április 3-án - közölte Csicsery-Rónay István, a testület elnöke, aki szerint az ügy ezzel nyugvópontra juthat.
Vágólapra másolva!

Az emlékbizottság - amelynek tagja többek között Kosáry Domokos történész, Gyulay Endre szegedi megyés püspök, Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója és Erdélyi Zsuzsanna népdalkutató - egyhangúlag elfogadta a balatonboglári képviselő-testület azon felajánlását, hogy a város befogadja Teleki Pál szobrát. A Balaton menti település önkormányzata hétfői ünnepi közgyűlésén határozott erről.

Mint Csicsery-Rónay István kedden elmondta, a szobrot a városi kulturális központ, a Lengyel-Magyar Barátság Háza kertjében helyezik el április 3-án délután. Emlékeztetett arra, hogy 1939 és 1945 között Balatonbogláron működött Európában az egyetlen lengyel gimnázium.

Kovács Miklós balatonboglári polgármester korábban Azt nyilatkozta: 65 évvel ezelőtt lengyel menekültek százait fogadta be a település, amiért Teleki Pál személyesen mondott köszönetet Varga Béla balatonboglári plébánosnak.

Csicsery-Rónay István az emlékbizottság keddi ülése után "rossz kompromisszumnak" nevezte, hogy a volt kormányfő szobrát nem Budapesten állítják fel. Úgy vélte azonban, megnyugvást hoz majd az ügyben, hogy a szobrot nem a fővárosban, hanem vidéken, és nem állami, hanem önkormányzati területen helyezik el.