Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium azt tanácsolja az utazóknak, hogy az uniós csatlakozást követő időszakban, a biztonság kedvéért még vigyék magukkal az útlevelüket is. Bár májustól elméletileg személyi igazolvánnyal is utazhatunk a tagországokba, előfordulhat, hogy az okmányokat a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg. Májustól megszűnik a vámvizsgálat a magánszemélyek határátlépésekor, és bevezetik az egymegállásos okmányellenőrzést.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Egyelőre kell az útlevél is

Bár az Európai Unió májustól mindhárom jelenleg forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal engedélyezi a tagállamok közötti utazást, ennek ellenére előfordulhat, hogy a távolabbi tagországok határőrei - akik ritkábban találkoznak majd magyar személyi okmányokkal - nem ismerik fel ezeket. A Külügyminisztérium ezért közleményében azt javasolja az utazóknak, hogy a csatlakozás utáni átmeneti időszakban útlevelet is vigyenek magunkkal - a kellemetlenségek elkerülése miatt.

Az unió tagországai mellett egy kétoldalú megállapodás keretében Svájcba jelenleg is beléphetnek személyi igazolvánnyal a magyarok, de két hónap múlva elméletileg már Norvégiába, Lichtensteinbe és Izlandra is beutazhatunk útlevél nélkül.

Emellett májustól több határátkelőnknél bevezetik az egymegállásos (vagy egyvonalas) ellenőrzést. Ennek lényege, hogy az utasokat csak egyszer állítják meg a határon, és ekkor kérik el úti okmányaikat mindkét ország határőrei. Csak néhány olyan határátkelőhelyen marad meg a jelenlegi rendszer, ahol az átalakítás biztonsági kockázattal járna, vagy sokba kerülne - tudta meg az [origo].

Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője szerint néhány adminisztrációval kapcsolatos gyakori kellemetlenség is megszűnik májustól. "A közelmúltban is több alkalommal utasítottak ki magyar turistacsoportokat Olaszországból, mert az osztrák határőrök nem pecsételték be az útleveleikbe, hogy mikor léptek be az unió területére. Ez két hónap múlva már nem lehet indok" - mondta a szóvivő. Májustól az osztrák, szlovén és szlovák határon a magánszemélyek határátlépésekor már nem lesz vámvizsgálat.

A határőrség már a héten elkezdte munkatársait felkészíteni arra, hogy az uniós tagállamok személyi igazolványait felismerjék, a csatlakozás után ugyanis a határőrség alkalmazottai százféle új okmánnyal találkozhatnak az ellenőrzések során, így összesen hatszáz különböző típusú hivatalos irattal (személyi igazolványokkal, útlevelekkel, vízumokkal) lesz dolguk.