Csak a Zengő jó a NATO-nak

Vágólapra másolva!
A NATO főtitkára szerint nincs lehetőség arra, hogy egy másik helyszínen építsék fel a Zengőre tervezett radarállomást. Jaap de Hoop Scheffert a Zengőért aggódó tiltakozók keresték meg. A tiltakozók februárban sikerrel akadályozták meg a szövetségi forrásból finanszírozott munkálatok elkezdését, ezzel legalább nyolc hónappal elhalasztották a fák kivágását a természetvédelmi területen - írja a Népszabadság.  
Vágólapra másolva!

A főtitkár úgy véli, hogy a beruházást a megfelelő engedélyek alapján tervezték meg, és a környezetvédelmi szempontokra is különös figyelmet fordítottak. Jaap de Hoop Scheffer nevében író kabinetfőnöke, Ed Kronenburg szerint a kivágásra kijelölt harminc fát pótolni fogják - írja a Népszabadság.

A lap szerint a NATO közölte, hogy minden országnak magának kell gondoskodnia a légtérfelügyeletről, és mivel Délnyugat-Magyarország nagy része sík, egyedül a Zengő alkalmas arra, hogy radart telepítsenek rá. A hat éve beindított beruházás áttervezésére a rövid határidő miatt már nincs lehetőség, mivel már csak két év maradt az állomás átadására. A hivatalos álláspontnak tekinthető levél szerint a helyszín kiválasztásánál megfelelő körültekintéssel jártak el, és nem indokolt az aggodalom, hogy a lokátor egészségkárosító lesz.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter Hargitai János fideszes képviselő parlamenti kérdésére hétfőn azt válaszolta, hogy Baranyában a katonai és a civil légiirányítás számára mindenképp szükség van egy nagy teljesítményű radarra, ám ha nem a Zengőn lenne, egy hasonló hatótávolságú berendezést csak 290 méter magas toronyra lehetne felépíteni - olvasható a Népszabadságban.