3000 pestitől vették el a jogosítványát

Vágólapra másolva!
Közel 3000 jogosítványt vontak be tavaly a rendőrök Budapesten. Többségében olyanoktól vették el a vezetői engedélyt, akik átlépték a sebességhatárt. Több mint félszáz sofőr ittas vezetés miatt mondhatott búcsút jogosítványának. A rendőrség tapasztalatai szerint a sofőrök akár 30 ezer forintos bírságot is szó nélkül kifizetnek, csak megtarthassák vezetői engedélyüket.
Vágólapra másolva!

Tavaly közel nyolcvanezer szabálysértési ügyben járt el a rendőrség a fővárosban - mondta magyarorszag.hu-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának vezetője, Deák Lászlóné. A feljelentések túlnyomó többségét, 98,3 százalékát a közlekedési szabálysértések tették ki.

A sebességhatár átlépése miatt 4460 autóvezetőt bírságoltak meg, 59-et figyelmeztetésben részesítettek, 1190 esetben pedig bevonták a sofőr jogosítványát. Nagyjából ezer jogosítványt vontak be engedély nélküli vezetésért. 555 sofőrtől azért vették el a jogosítványt, mert ittasan vezettek, 610-en megúszták pénzbírsággal, 21-en pedig egyszerű figyelmeztetéssel.

Deák Lászlóné közlése szerint az autóvezetők akár egy 30 ezer forintos bírságot is szó nélkül kifizetnek, a lényeg, hogy ne vonjájk be a jogosítványukat.

Az elmúlt évek statisztikái alapján a szabálysértések száma csökkenő tendenciát mutat, a kiemelt közlekedési szabálysértések ugyanakkor emelkedtek - írja a magyarorszag.hu.

Közbiztonságra különösen veszélyes eszköz miatt 335, lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt 214 esetben szabtak ki pénzbírságot. Gyorsított eljárás keretében 668 személyt állítottak bíróság elé: 519-et tiltott kéjelgés, 54-et rendzavarás, 80-at eltiltás alatti járművezetés, 4-et önkényes beköltözés, 1-et pedig veszélyes fenyegetés miatt.