Nem épül Valkón regionális hulladékkezelő

Vágólapra másolva!
Valkón nem épülhet meg a tervezett hulladékkezelő, ami ellen a község minden lehetséges fórumon tiltakozik - nyilatkozta kedden a polgármester.
Vágólapra másolva!

Az észak-pesti regionális hulladéklerakó elhelyezését február 20-án vitatták meg a térséget képviselő Önkormányzati Társulás polgármesterei. Döntésükkel elfogadták Donáth Bélának, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) Fejlesztési Igazgatósága vezetőjének javaslatát, amely szerint a már meglévő hulladéktárolók bővítésével hozzanak létre szemétlerakót Eszerint Valkón nem épülne hulladéklerakó annak ellenére, hogy a múlt év végén megtartott népszavazáson a községbeliek 73 százaléka a beruházás mellett voksolt.

Nem kevés pénzbe és energiába került a község vezetésének, hogy a minősíthetetlen ellenkampányt folytató zöld szervezetek ellenében meggyőzze a lakosságot a kezdeményezés hasznosságáról - mondta Molnár Szabó László.

Úgy gondoljuk, hogy a népszavazások csak színjáték részei voltak. Politikai és gazdasági lobbi áldozatai lettek ezek a települések, köztük Valkó is - hangsúlyozta a polgármester. Szavai szerint ezt az is alátámasztja, hogy a három pólusú hulladéklerakó egyik bázisát képviselő gödöllői szeméttelep bővítését a zöld szervezetek is elfogadták.

A polgármester közölte: mindvégig tudomása volt arról, hogy a község beleegyezése csak lehetőség, nem biztosíték a beruházás megvalósulására, mégis "becsapva érzik" magukat. Az EU-t, Medgyessy Péter miniszterelnököt és az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságát levélben tájékoztatták a kialakult helyzetről.

A Valkói Önkormányzat kártérítési pert fontolgat a környezetvédelmi tárcával szemben.