Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Másfélszeresére emelné a gyest az MDF

Vágólapra másolva!
Több MDF-es képviselő törvénymódosítást kezdeményezett. Javaslatukban az áll: emeljék másfélszeresére a gyermekgondozási segélyt és a gyermekgondozási támogatást. Ez havi 11 ezer forint pluszpénzt jelentene a családoknak. Másik javaslatukban pedig kettőről három évre terjesztenék ki a gyedet.
Vágólapra másolva!

A két MDF-es törvénymódosító javaslatot Herényi Károly frakcióvezető, Sisák Imre, Ékes József, Petkó András, Gémesi György, Csáky András és Pichler Imre jegyzi. Az egyik szerint másfélszeresére kellene emelni a a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermekgondozási támogatást (gyet). "A gyermekgondozási támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékával" - áll a javaslatban. Vagyis a gyes és a gyet a 2004-es nyugdíjminimummal számolva 23 200 forintról 34 800-ra nőne.

A gyesről és a gyetről szóló javaslathttp://www.mkogy.hu/irom37/8829/08829.pdfA gyedről szóló javaslathttp://www.mkogy.hu/irom37/8830/08830.pdf

A képviselők indoklása szerint bár javaslatuk a gyermekvállalás kockázatát nem oldaná meg, valamelyest enyhítené azt. "A módosító indítványunk egyértelműen abból indul ki, hogy a gyermekvállalás terheit enyhíteni szükséges minden gyermeket vállaló család esetében és a magyar népességfogyást meg kell állítani" - áll az indoklásban.

A másik törvénymódosításban pedig a jelenlegi kettőről három évre terjesztenék ki a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítását. "A Tárki által 2001-ben készített reprezentatív felmérés azt igazolja, hogy az anyasági támogatások a családtámogatáson belül mintegy 33 százalékot tesznek ki. Ez szintén azt mutatja, hogy a gyermekvállalás szempontjából rendkívül fontos a gyermekgondozási díj" - áll a javaslat indoklásában, hozzátéve, hogy a képviselők szerint ez a módosítás szintén segítene csökkenteni a népességfogyás ütemét.

"Szép javaslat. Elvileg persze próbáljunk segíteni, de azt nem tudom, mi lenne a forrása" - mondta az [origo]-nak Kökény Mihály egészségügyi miniszter. Hozzátette: ez nem a legszerencsésebb időpont erre a javaslatra, amikor épp takarékosság van. Emlékeztetett arra, hogy a családokon eddig is próbáltak segíteni, többek között a kormányváltás utáni döntéseik is okozták azt, hogy most takarékossági intézkedésekre kerül sor. "Nem bántuk meg, amit eddig tettünk persze, de most újabb támogatásokra nem futja" - közölte a miniszter. Megjegyezte azt is, hogy most olyan intézkedésekre kerülhet sor, ami kizárólag a rászorulókat segíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről