Az al-Kaida állhat a magyar katonák elleni támadás mögött

Vágólapra másolva!
"Esetleges emberáldozat nem ok arra, hogy kivonjuk katonáinkat Irakból" - hangzott el a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén a kormányzat részéről. Az eddigi ismeretek szerint a hillai tábor elleni merényletet nem irakiak követték el, hanem valószínűleg az al-Kaida terrorszervezethez köthető csoport. 
Vágólapra másolva!

"A magyar katonákat csak akkor vonnák ki Irakból, ha feladataik (szállítás és a szállítmányok biztosítása) ellátása teljesen ellehetetlenül" - válaszolta a honvédelmi tárca politikai államtitkára, Iváncsik Imre ellenzéki kérdésekre a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén, amelyet a szerdai hillai terrortámadás és magyar sebesültek miatt hívtak össze. "Sebesülések, ne adj' isten esetleges halálos eset miatt nem hozzuk haza katonáinkat, mivel így csak a terroristákat segítenénk céljaik elérésében" - jelentette ki az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a kontingens tagjai önként, a várható veszélyek ismeretében vállalták a küldetést. "Még a megsebesült katonák sem akarnak hazatérni idő előtt."

Vélhetően nem irakiak követték el a merényletet az iraki Hillában, hanem nagy valószínűséggel az al-Kaida áll a történtek mögött - mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta: nem a magyar kontingens ellen irányult a támadás. A különböző jelentések szerint minderre egyebek között a felhasznált robbanóanyag mennyisége utal, valamint az, hogy elmaradt a lakosság figyelmeztetése, a robbantást előkészítő egyik felderítő személy pedig egyiptomi vagy jordániai akcentussal beszélt, amikor szóba elegyedett a helybeliekkel - fejtette ki az államtitkár, aki hozzátette: a későbbiekben is számítani lehet hasonló támadásokra, de a magyar katonák mindaddig Irakban maradnak, amíg feladatukat el tudják látni.

"A hasonló terrorakciók nem előzhetőek meg" - mondták el katonai szakértők, hozzátéve: az a katonai bázis, ahol a magyarok vannak, az egyik legbiztonságosabb tábor Irakban. Kézifegyverekkel nem, csak rakétával sebezhető.