Gallup: Kilencszázalékos Fidesz-előny

Vágólapra másolva!
Ha most lennének az európai parlamenti választások, kilenc százalékkal többen szavaznának a Fidesz listájára, mint az MSZP-ére - a Gallup felmérése alapján. A kisebb parlamenti pártok nem érnék el az 5 százalékos küszöböt, a parlamenten kívüliek pedig az 1 százalékos határt sem. A felmérésből kiderül, a megkérdezettek 88 százaléka hallott a nyári választásokról.
Vágólapra másolva!

A választókorú népesség 88 százaléka hallott arról, hogy júniusban európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon - derül ki a Gallup Intézet legfrissebb, februári közvélemény-kutatásából. A felmérést 2004. február 5. és 9. között készítették, 1006, véletlenszerűen kiválasztott magyar felnőtt megkérdezésével.

A válaszadóknak 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egészen biztosan részt venne a szavazáson, ez tavaly októberhez képest 2 százalékos emelkedést jelent. 15 százalék biztosan nem menne el szavazni, míg 5 százalék nem válaszolt az ezt firtató kérdésre.

A felmérésből kiderült, hogy a választókorú népesség egyharmada (33 százalék) szavazna a Fidesz listájára a júniusi voksoláson, míg 24 százalék támogatta az MSZP-t. A Fidesznek a biztosan szavazó, ismert pártpreferenciájú választók körében ugyancsak kilencszázalékos az előnye, közülük 50 százalék szavazna a legnagyobb ellenzéki pártra, míg 41 százalékuk az MSZP-re

Az SZDSZ-re és az MDF-re egyaránt a megkérdezettek 2-2 százaléka szavazna a júniusi választásokon, az ismert pártpreferenciájú választók között ez az arány valamivel nagyobb, a kisebbik kormánypártra szavazók 4 és 5 százalék között vannak, az MDF-re kicsit több mint 3 százalék adná a voksát.

Igen alacsony a parlamenten kívüli pártok támogatottsága. A Munkáspártra az EP-választásokon alig valamivel több mint egy százalék szavazna, a MIÉP, a Történelmi Szociáldemokrata Párt és az egyéb pártok együttvéve sem kapnának 0,5-0,5 százaléknál több szavazatot - derül ki a Gallup Intézet honlapján közzétett felmérésből.