Budapest határáig terjedhet az agrárdemonstráció

Vágólapra másolva!
Eddig csak a fővárostól viszonylag távol, a vidéki utakon demonstráltak a gazdák az ágazat nehéz helyzete miatt. A jövő hét elején várhatóan kiterjed az akció a fontosabb budapesti bevezető utakra is, mivel az eddigi megmozdulást a szervezők eredménytelennek tartották.
Vágólapra másolva!

A jövő hét első napjaiban várhatóan a budapesti bevezető utakra is kiterjeszti a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) a félpályás útlezárásokat - mondta Bagi Béla alelnök az [origo]-nak, aki ezt azzal magyarázta, hogy az agrártárca nem bocsátkozik velük valódi tárgyalásokba. "Semmiféle törvénytelen lépést nem teszünk" - hangsúlyozta az agrárvezető, aki a bevezető utak félpályás lezárását a demonstráció újabb, de nem feltétlenül végső fázisának minősítette. "Budapest közigazgatási határán kívül maradnánk, és a megmozdulás - az autópályák kivételével - a fontosabb utakat érintené" - mondta Bagi Béla, aki nem tudta még megmondani, hogy pontosan mely bevezető utakat foglalnák el.

Az agrártárca és a demonstrálók közötti összhang hiányát jelzi, hogy eddig egyetlen egyeztető tárgyalást sem tudtak tartani, a minisztérium szerint azért, mert a termelők képviselői nem jelentek meg, a Magosz szerint pedig azért, mert nem hívták őket.

"A termelők valós problémáinál csupán a képviselet hiánya és annak megosztottsága nagyobb" - jelentette ki kedden Németh Imre miniszter. Szerinte ugyanis az egyeztetési folyamatot több szervezet is politikai indíttatású zavarkeltésre igyekszik felhasználni. A miniszter úgy vélte, az egyeztetésnek egyetlen lehetséges módja van, szakmai alapon kell történnie, az agrárrendtartási törvény szabta kereteken belül.

Szerdán szerte az országban 3200-3500 járművel 7-8 ezer gazda foglalta el az úttest egy részét, összesen 67 helyszínen a Magosz adatai szerint. A megmozdulással a szervezők az egyes ágazatok - tej, sertés, baromfi - ellehetetlenülését, az EU-támogatások kifizetésének bizonytalan voltát és a vidéki lakosság helyzetének romlását kívánják demonstrálni.