Leszavazta a kuratórium az MTV-ügyvezető előnytelen terveit

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége vétóval akadályozta meg, hogy Pinke György ügyvezető alelnök igen előnytelen szerződést kössön a Pax Televízióval - írja a Népszabadság. A lap szerint az együttműködési megállapodásban a csőd közeli helyzetben lévő MTV éves szinten 450 millió forintot utalt volna át a vallási tévének, miközben eddig 80 milliót költött évente az ilyen jellegű műsorokra. A lapnak nyilatkozó Pinke szerint nem előnytelen a tervezet ezért újra benyújtja majd.
Vágólapra másolva!

A 2001 decemberében alapított Pax Televízió az első kábelen elérhető, tematikus vallási és kulturális csatorna. A Pax napi 14 órás műsoridejéből több mint négy órát vállalt volna át az MTV cserébe pedig havi nyolcmillió forintot fizetett volna, "az időtartam rendelkezésre bocsátása ellenében" - idézi a Népszabadság a szerződéstervezetet.

Azért is az MTV fizetett volna ugyanakkor havi nyolcmillió forintot, hogy befogadja a Pax saját gyártású vallási és kulturális ismeretterjesztő, illetve hír jellegű műsorblokkját. Az ügyvezető alelnök havi 11 órás anyagot készült megrendelni a Paxtól, amely több mint a fele az MTV saját vallásos műsorainak. A köztévé ezek mellett a Paxon már képernyőre került, az erdélyi kultúrával foglalkozó műsorokat is megvette volna - havi 1,2 millióért. A szerződés azt is biztosította volna a Paxnak, hogy havi tízórányi anyagot ingyen megkapjon a köztévé archívumából - írja a lap.

A köztévé megvette volna a Pax reklámidejét is, havi 20 millió forintért, ám a reklámozók keresésével a Paxot is megbízná a piacinál magasabb, 17 százalékos jutalékért. A köztévén heti öt percben reklámoznák is a Paxot, amely cserébe dupla ennyi MTV-hirdetést sugározna.

A Népszabadság szerint Pinke György meglepetésszerűen terjesztette be a kuratórium elnöksége elé előterjesztését. Az alelnök arra hivatkozott, hogy a szerződés a magyar elektronikus média történetében először teszi lehetővé, hogy a kölcsönös gazdasági előnyök mellett kétoldalú eszmei előnyöket is garantáljon, valamint arra, hogy sok, a Pax TV-nek szóló levelet az MTV címére küldtek a nézők, "ezzel jelezve önkéntelenül, hogy mennyire közelinek érzik a két csatorna szellemiségét, hangvételét és a képviselt értékeket" - idézi a lap.

A kuratóriumi elnökség által visszadobott szerződéstervezetről Csorba Mária sajtóreferensen keresztül Pinke György úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy azt nem tartja előnytelennek, ezért átdolgozás után újra beterjeszti.