Sokba kerül az államnak a lakhatási támogatás

Vágólapra másolva!
Nagyvonalú támogatást adhatnak településük rászoruló családjainak az önkormányzatok - nagyrészt az állam költségére. Január elsejétől ugyanis a lakhatási támogatásnak csak tíz százalékát kell a településnek állnia, a többit az állam biztosítja. A támogatásnak az állam csak a minimumát írta elő, felső határt nem szabtak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Budapesten akad olyan kerület, ahol a lakhatási támogatást havonta és családonként máris 15 ezer forintban állapították meg. Január elsejétől ugyanis - bizonyos feltételek teljesülése esetén - a lakhatási támogatásnak csak tíz százalékát kell a településnek állnia, a többit az állam biztosítja. Sok településen azonban attól tartanak, hogy a kormány menet közben csökkenti az állami hozzájárulást, ezért inkább kivárnak, nehogy súlyos helyzetbe kerüljenek egy elsietett döntéssel.

Ha a gálánsan támogató fővárosi önkormányzatok példáját sok település követi, az nehéz helyzet elé állíthatja a központi költségvetést. A szociális tárcánál nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni a támogatás költségvetési terheiről. Álláspontjuk szerint az eddig is létező önkormányzati lakástámogatásoknak sem volt felső határuk, és ez most is indokolatlan lenne.