Pert vesztett a Legfőbb Ügyészség Kovács László ellen

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság csütörtöki ítélete szerint nem sértette meg Kovács László MSZP-elnök a Legfőbb Ügyészség jó hírnevét, amikor tavaly azt állította: az ügyészség nem bűnüldözéssel, hanem bűnpártolással foglalkozik. A döntés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön azt a keresetet, amelyet a Legfőbb Ügyészség indított jó hírnevének megsértése miatt Kovács László MSZP-elnök ellen. Az ügyészség azért indított pert a politikus ellen, mert a pártelnök tavaly egy lakossági fórumon kijelentette: az ügyészség nem bűnüldözéssel, hanem bűnpártolással foglalkozik. A politikus ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az ügyészség számos, az előző kormányzati ciklushoz kapcsolódó korrupciógyanús ügyben szüntette meg a nyomozást. A Legfőbb Ügyészség keresetében azt kérte, hogy Kovács László adjon ki egy közleményt a Magyar Távirati Irodán keresztül, amelyben elismeri a jogsértést, és elnézést kér az ügyészségtől.

Az FB ítélete szerint Kovács csak véleményét nyilvánította ki, az azonban nem a bíróság feladata ebben az esetben, hogy annak igazságtartalmát vizsgálja. "A bíróság semmilyen módon nem politizál, ebből az ítéletből nem lehet olyan következtetéseket levonni, hogy Kovács László kijelentése igaz, sem azt, hogy nem igaz; egyszerűen nem a közlés igazságtartalmának vizsgálata volt a tárgy ennek az eljárásnak" - hangsúlyozta Pataki Árpád bíró, aki hivatkozott egy korábbi alkotmánybírósági határozatra, mely szerint a véleménynyilvánítás szabadságát annak érték- és igazságtartalmától függetlenül megilleti a védelem.

Az ügy tárgyalásán sem Kovács, sem jogi képviselője nem jelent meg, mégis az ő javukra dőlt el - nem jogerősen - a per.