Tucatnyian pályáznak az MTV elnöki posztjára

Vágólapra másolva!
Szenes Andrea egykori MTV-alelnök, Árpa Attila volt RTL-es igazgató és Siklósi Beatrix televíziós is pályázik a köztévé decemberben megüresedett elnöki posztjára. A többi kilenc apsiráns neve nem ismert, annyit ugyanakkor tudni, hogy Friderikusz Sándor ezúttal nem adott be pályázatot. A 12 benyújtott pályázatból a kuratóriumi elnökség egyet formai okok miatt érvénytelenített.
Vágólapra másolva!

Tizenketten nyújtották be pályázati dokumentációjukat a kedden délután két órai határidőig a Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöki posztjára. Ennél hattal többen vásárolták meg a pályázati csomagot, értesült a közszolgálati médium közalapítványának vezetéséhez közelálló, neve közléséhez nem hozzájáruló forrásból kedden az MTI.

Forrás: MTI Fotó - Balaton József
Szenes Andrea ismét próbálkozik

Az informátor közlése szerint egy pályázó anyagát - formai okok miatt - végül érvénytelennek nyilvánították. A kuratóriumi elnökség csütörtöki ülésén dönt a pályázatértékelési eljárás részleteiről, például arról, hogy mind a tizenegy érvényes pályázatot benyújtót meghallgatják-e az erre kijelölt február 23-24-i időpontban.

Eddig Árpa Attila, az RTL Klub egykori kreatív igazgatója, Siklósi Beatrix, a közszolgálati médium szerkesztője és Szenes Andrea, az MTV volt alelnöke nyilatkozott úgy az MTI-nek, hogy pályázott. Rudi Zoltán, az MTV hírigazgatója elhárította az MTI érdeklődését, Friderikusz Sándor pedig közölte, hogy nem indult a pályázaton. A legutóbbi elnökválasztáson még mindketten indultak. Az MTI keddi, kuratóriumi körökből származó értesülése szerint nem pályázott a tisztségre Pinke György, az intézmény ügyvezetője.

Mendreczky Károly 2002 júliusi lemondása óta immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az MTV elnöki posztjára a grémium. Még az év szeptemberében a 18 pályázó közül Baló Györgyöt terjesztették elnökjelöltként a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elé, ám a jelölt ott nem kapta neg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget.

A következő két körben, 2002 decemberében és 2003 márciusában, már jelöltet sem sikerült állítania a grémiumnak a 18, illetve 9 pályázó közül, míg tavaly május 27-én, az addig legnépesebb - húszas - mezőnyből Ragáts Imre megválasztását indítványozták, akit még aznap meg is választottak a tisztségre.

Ő lett a legrövidebb ideig hivatalban a közszolgálati televízió választott vezetői közül. Tavaly december 17-én mondott le, miután egy újságcikk azt közölte róla, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot". Ragáts Imre a cikk nyilvánosságra kerülését követően néhány órán belül egészségi okokra hivatkozva január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról.