Még mindig lehetnek romázó naplók az iskolákban

Vágólapra másolva!
Az oktatási tárca szerint egyes iskolákban még mindig használhatnak elavult, törvénysértésre alkalmas nyomtatványokat. A minisztérium akkor figyelt fel erre, amikor kiderült, egy vidéki iskolában olyan osztálynaplót használtak, amelyben feltüntették a roma diákok származását. A tárca most felhívásban figyelmeztette az iskolákat a régi adatlapok veszélyeire.
Vágólapra másolva!

Az Oktatási Minisztérium (OM) a napokban felhívást tett közzé az iskolák számára az elavult nyomtatványok veszélyeiről. Szentirmai László, a tárca tanügyigazgatási főosztályának vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy azt követően fogalmazták meg a felhívást, hogy tavaly év végén nyilvánosságra került, egy Baranya megyei iskolában olyan - még a rendszerváltás előtti időből származó - naplót használnak, amelyben feltüntetik, hogy az adott osztályba hány roma jár. A kisebbségi ombudsman szerint ez törvénysértő gyakorlat.

Szentirmai elmondása szerint az ügy kapcsán egyeztettek az ombudsmannal, az érintett település jegyzőjétől pedig törvényességi ellenőrzést kértek. A mostani felhívás szerint előfordul, hogy az iskolák a "takarékosság vagy kellő figyelem hiánya miatt" a korábban feleslegesen beszerzett, időközben elavult nyomtatványokat használják, amelyek ugyanakkor jogsértő adatfelvételre is lehetőséget adnak.

Kérdésünkre Szemtirmai elmondta, hogy a törvény szerint a származás jelzése mellett tilos például a szülők egészségi állapotára vagy a diák esetleges priuszára utaló adatokat kezelni az iskolákban.

A jelenlegi szabályok szerint csak az iskolában használatos nyomtatványok egy része kötött minisztériumi előíráshoz. Ilyen például a bizonyítvány vagy a diákigazolvány. A többiről - például az osztálynaplókról - már az iskolavezetőknek kell gondoskodniuk. Az egyes iskolák típusától is függ, hogy milyen nyomtatványokat igényelnek.

Szentirmai szerint a tíz vagy akár az öt évvel ezelőtt készült nyomtatványok is elavultak és törvénysértők lehetnek. Az OM-nek ugyanakkor nincs olyan információja, hogy ez tömeges jelenség lenne - tette hozzá a főosztályvezető. A tárca ezért nem is küldött külön körlevelet minden iskolának a felhívásról, hanem csak az internetes honlapján tette azt közzé.