Június 13-ára tennék a választásokat a pártok

Vágólapra másolva!
A négy parlamenti párt vezetői arra kérték Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy június 13-ra írja ki az európai parlamenti választásokat. A politikusok ígéretet tettek arra az államfőnek, hogy a kampány során nem a másik lejáratásával, hanem saját programjukkal törődnek majd.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt a köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta a négy parlamenti párt vezetőjét és az Országgyűlés elnökét, hogy megbeszéljék a nyári európai parlamenti választások előkészítését. A pártok közösen azt kérték az elnöktől, hogy június 13-án, vasárnap legyenek a választások. Négy időpont közül lehetett választani június 10-13 között, ugyanis mind a 25 tagállamban e négy nap valamelyikén tartják majd a választásokat. Az MSZP-t Kovács László elnök, a Fideszt Schmitt Pál alelnök, az MDF-t Dávid Ibolya elnök, az SZDSZ-t pedig Kuncze Gábor elnök képviselte a megbeszélésen.

A pártok vezetői egybehangzóan ígérték, hogy a választási kampányuk a programjukról fog szólni és nem az ellenfelek lejáratásáról. Az államfő - a választási kampánytól függetlenül is - az általános politikai kultúra betartására kérte a parlamenti pártokat, amelyre szintén fogékonyak voltak a jelenlévő politikusok. Kuncze Gábor az újságíróknak megjegyezte, hogy tavaly is egyetértés volt erről a köztársasági elnöknél tartott négypárti megbeszélésen, akkor azonban a szavakat nem követték tettek.

"Az Európai Parlamentbe nem ellenzék és kormánypárt, hanem egy magyar csapat megy ki" - mondta Schmitt Pál, aki szerint ezért sem kell a másikkal foglalkozni a kampányban. Az európai parlamenti választási kampánynak azért kell kulturáltnak, tárgyszerűnek és érdeminek lennie, mivel az állampolgárok még mindig nagyon keveset tudnak az Európai Unió és a Európai Parlament működéséről - jelentette ki Kuncze Gábor, aki megjegyezte, hogy a EP-ben megfigyelőként jelen levő képviselők azt mesélték, hogy a határt átlépve a magyar politikusok remekül együtt tudnak működni. "Remélem ez hamarosan visszafelé is érvényes lesz" - tette hozzá a szabad demokrata pártelnök.

A júniusra tervezett választásokon az dől el, hogy kik képviseljék Magyarországot Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Magyarország 24 képviselőt delegálhat az Európai Unió parlamentjébe, ahol a bejutó magyar képviselők az európai szocialista, konzervatív vagy liberális frakciónak lesznek tagjai. Az ország egyetlen választókörzet lesz, egységes pártlistákra lehet szavazni. A választást a köztársasági elnök írja ki, de a szokásjog szerint figyelembe veszi a pártok kérését, különösen, ha azok egységesen lépnek fel valamelyik dátum mellett.