Sokan nem tudják, mikor volt a holokauszt

Vágólapra másolva!
A zsidóüldözésről a fiataloknak és a nagyon időseknek van a legkevesebb ismeretük - derül ki abból az ezerfős mintán készült reprezentatív felmérésből, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ Közalapítvány megrendelésére készítettek. Az emberek negyede nem akart válaszolni a kérdésekre - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Csak a megkérdezettek kétharmada tudta, mikor volt a holokauszt, egy százalékuk pedig annyira nem volt tisztában a vészkorszakkal, hogy azt a középkorban történtnek gondolta. Mások úgy nyilatkoztak, hogy a haláltáborok a szocializmus vagy az első világháború idején működtek. Auschwitzról tíz emberből kilenc hallott, Dachau nevét viszont a válaszadók fele sem ismerte. Az emberek fele véli úgy, hogy többet kellene az iskolákban tanítani a témáról.

Legutóbb 1995-ben készült hasonló felmérés. Az akkori válaszok többé-kevésbé ugyanolyan volt, mint most, két kérdést leszámítva. Az egyik, hogy 74-ről 60 százalékra csökkent azok aránya, akik nem értenek egyet azzal, hogy "valójában kevesebb zsidó áldozat volt, mint azt a történészek állítják". A korábbi 26 helyett a megkérdezettek 35 százaléka gondolja, hogy "a zsidók még üldöztetésükből is előnyöket próbálnak kovácsolni". A felmérés az április 16-án, a budapesti Páva utcában nyíló Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény számára szolgál majd kutatási adatbázisként - írja a Magyar Hírlap.