Vágólapra másolva!
Eddig az ország öt megyéjéből jelentettek tömeges influenzás megbetegedéseket, ami azt jelenti, hogy idén is megkezdődött az influenzajárvány. Szakemberek szerint, ha valaki megbetegszik, annak tanácsos otthon maradni. Máskülönben komoly veszélyt jelent környezetére és - a szövődmények miatt - önmagára is. A védőoltás, a C-vitamin és a mézes tea segítenek elkerülni a betegséget. Az olyan különös gyógymódokkal ugyanakkor, mint amilyen a kalapkúra, nem érdemes próbálkozni.
Vágólapra másolva!

Idén is megkezdődött az influenzajárvány. A héten Borsod, Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyéből is tömeges megbetegedéseket jelentettek. Tavaly 430 ezren betegedtek meg az influenzától - mondta az [origo]-nak Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Bár - 2002-höz hasonlóan - néha előfordul, hogy elmarad az országos járvány, a megbetegedések száma általában néhány százezer körül mozog - mondta Melles.

A főigazgató szerint előre nem lehet megállapítani, hogy milyen heves járvány várható. A járvány általában 4-8 hétig tart, területi lefolyása pedig rendszerint eltérő. Előfordul, hogy különböző gócpontokon egyszerre szaporodnak el a megbetegedések, de van olyan év is, amikor folyamatosan söpör végig az országon a járvány - mondta Melles. Az első időszakban a tapasztalatok szerint a fiatalabb korosztályok fertőződnek meg. Ilyenkor egyik napról a másikra megduplázódik a megbetegedések száma.

A főigazgató szerint leginkább az nehezíti a járvány elleni védekezést, hogy a tömeges megbetegedést okozó A-típusú influenza különböző változatai térnek vissza évről-évre az országba. Így azonban minden évben újabb oltóanyagot kell kifejleszteni, mert a régi már nem biztosít védelmet a megbetegedés ellen. Az influenzánál ráadásul a szervezet - a betegség elmúlását követő - természetes védettsége is nagyon hamar megszűnik.

Bár az évről évre új oltóanyag kifejlesztése sokba kerül, Melles szerint megéri ilyen módon védekezni a járvány ellen, mert - mint mondta - ez a legjelentősebb és leghatékonyabb védelem a betegséggel szemben. "Hatalmas különbség van oltott és nem oltott ember esélyei között" egy esetleges fertőzés esetén - fogalmazott. Melles szerint az oltás jelentősen csökkenti az esetleges veszélyes szövődmények kialakulását és visszaszorítja az influenza következtében bekövetkezett haláleseteket is.

Melles szerint a járvány terjedését az akadályozhatná meg leghatékonyabban, ha mindenki otthon maradna, aki már megbetegedett. Így lehet ugyanis elkerülni, hogy a betegség cseppfertőzéssel tovább terjedjen, ami ellen más módszerrel szinte egyáltalán nem lehet eredményesen védekezni. Az ágykúra és a sok folyadékbevitel segít megelőzni a szövődmények kialakulását is. Erre azért érdemes figyelni, mert olyan veszélyes betegségek is kialakulhatnak egy ki nem hevert influenza után, mint a gyors lefolyású tüdőgyulladás, amelynek - Melles szerint - még a legjobb egészségű fiatalember is áldozatul eshet.

Az oltás és az otthoni kúra mellett a főigazgató szerint sokat segít a megelőzésben a C-vitamin és a mézes tea is. Ezeket meglehetősen sokan vetik be a kórokozók ellen. Melles szerint elterjedtek az olyan, majdnem minden családban ismert titkos gyógymódok, mint például a kalapkúra. Ezek hatásossága azonban erősen vitatható.