Felgyújtotta magát egy nő az MSZP-székház közelében

Vágólapra másolva!
Több éve pszichiátriai kezelés alatt állt férje szerint az a nő, aki ma reggel fél kilenc körül felgyújtotta magát az MSZP-székház közelében, a budapesti Köztársaság téren. A nő benzinnel öntötte le, majd gyújtotta fel magát, a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Egyelőre nem tudni, mért gyújtotta fel magát a 47 éves nő

Felgyújtotta magát egy 47 éves józsefvárosi nő a budapesti Köztársaság téren, az MSZP székházától 20 méterre, egy bokros területen. Az egész testén égési sérüléseket szenvedett nőn már nem tudtak segíteni. A rendőrség a férjtől megtudta, hogy a nő több éve pszichiátriai kezelés alatt áll, és többször megkísérelt már öngyilkosságot. A helyszínelés közben kiderült, hogy a nő egy közeli közértben vásárolta azt a benzines flakont, aminek tartalmával leöntötte magát.

Bár az eset az MSZP székházának közelében történt, a rendőrség szerint a helyszín kiválasztása véletlenszerű volt, nem voltak a nőnek politikai indítékai: egyszerűen csak a közelben lakott, valószínűleg ezért ment éppen a Köztársaság térre.

A középkorú nő "egyáltalán nem foglalkozott politikai kérdésekkel" - mondta az MTI tudósítójának az áldozat egyik, neve elhallgatását kérő szomszédja. "Még az áremelésekkel sem foglalkozott, hiszen nem is ő járt bevásárolni" - mondta a szomszéd.

A helyszínen tartózkodó rendőrök az [origo]-nak elmondták: az esetnek több szemtanúja is volt. Egyikük azonnal segítségért sietett, amint meglátta, hogy mi történik. Kirohant az útra és megállított egy rendőrautót, majd a rendőrökkel együtt az MSZP székházban található készülékkel eloltották a nő ruháját, rajta azonban már nem tudtak segíteni. Egy másik szemtanú - egy fiatal lány - pedig már csak az égő testet látta. A lány - először azt hitte, hogy valaki tábortüzet rakott és csak akkor tudatosult benne, hogy egy ember ég, mikor meglátta, hogy poroltóval rohannak segítségére.

Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egy szemtanú látta, hogy a nő bemegy egy bokorba, ott leönti magát valamilyen anyaggal, meggyújtja magát, majd lángra lobban. Egy másik szemtanú viszont eltűnt a helyszínről azt követően, hogy szólt a közelben lévő rendőrjárőrnek, hogy lángol egy nő - mondta Kozák. Közölte azt is, hogy öngyilkosság történt, ezért államigazgatási eljárás keretében vizsgálják tovább az esetet.

Mire a mentők kiértek az áldozat olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy meghalt - mondta az [origo]-nak Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A BRFK munkatársai szerint a 47 éves férjezett nő öngyilkos lett. Az áldozatot azt követően sikerült azonosítani, hogy a tragédai közelében magtalálták személyi igazolványát. Ezen kívül rábukkantak arra a gyúlékony anyagot tartalmazó flakonra is, melynek segítségével lángra lobbantotta ruházatát. A rendőrök szerint senki nem segédkezett a nő cselekedeténél.