Nem csak Pécsett lerobbantak az orvosi tantermek

Vágólapra másolva!
Az orvosi egyetemek hallgatói látják úgy leginkább a felsőoktatási hallgatók közül, hogy az egyetemi épületek lerobbantak, felújításra szorulnak. Ezzel az általunk megkérdezett egyetemek vezetői is egyetértettek. Hétfőn a pécsi orvosi egyetem egyik előadójának plafonjáról vált le a vakolat, megsebesítve 12 diákot. Pécsett összesen négy olyan termet találtak, ahol sürgős a felújítás, a munkálatok 100 millió forintba kerülnek.
Vágólapra másolva!

Az orvosi egyetemek hallgatói a legelégedetlenebbek intézményük állapotával - derült ki az egyetemisták körében végzett közvélemény-kutatásból, melynek összesítése az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján olvasható. A medikusok közül mindössze 24,2 százalék értékelte pozitívan az épületek, előadók állapotát, a többiek elégedetlenek a körülményekkel.Az egyetemisták véleményét osztják az [origo] által megkérdezett orvosi egyetemek vezetői is.

A szegedi orvosi kar épületeinek többsége száz évnél idősebb, de azóta többnyire csak festésre és a padok felújítására volt pénz. Az orvostudományi karnak összesen négy olyan előadója van, amelyik viszonylag új vagy felújított, a többi mind nagyon rossz állapotban van - mondta a szegedi orvostudományi kar dékáni hivatalának a vezetője. Lednitzky András azt is hozzátette, hogy a termek műszaki felszereltsége is gyenge, a kihangosításon és a vetítésen kívül más technikai eszközt nem tudnak igénybe venni a tanárok. A szemináriumi termek 60 százaléka korszerűtlen.

A szegedi orvosi egyetemen több olyan teremre lenne szükség, ahol gyakorlati tudást sajátíthatnak el a hallgatók, ezeket a termeket kisebb orvosi gépekkel, az emberi testet modellező babákkal kellene felszerelni. Bár jelenleg nincsenek első helyen az egyetem gondjai között az épületekkel, termekkel kapcsolatos problémák, ha lenne pályázati lehetőség, az egyetem próbálna pénzt szerezni a felújításra. A dékáni hivatal vezetője szerint a pécsi orvosi egyetemen történt vakolathulláshoz hasonló baleset egyelőre nem veszélyezteti az egyetemet.

Jogosnak tartja az egyetemisták értékelését a pécsi egyetem főépítésze, Mihalovics Gábor is. A hétfői vakolatomlás óta az egyetem négy előadóját zárták le, mert a másik háromban is felmerült a vakolat leválásának a veszélye. Az előadók felújítása várhatólag két hónapot vesz majd igénybe, és körülbelül 100 millió forintba kerül. A munkálatok költségeit az Oktatási Minisztérium állja, mert rendkívüli eseményről van szó - mondta a főépítész.

A Semmelweis Egyetem orvosi karának egyik vezetője is egyetértett az egyetemisták értékelésével, szükségesnek tartaná az egyetem előadóinak felújítását.

Az Oktatási Minisztérium álláspontja szerint az orvosi és a műszaki hallgatók szakterületük miatt érzékenyebbek az oktatási intézmények állapotára, igényesebb környezetet várnak el, ennek tudható be, hogy az átlagnál rosszabb véleménnyel vannak a tantermekről. Az orvosi egyetemeket az OEP és a minisztérium közösen finanszírozza, egy évre 3 milliárd forint jut a fejlesztésekre, felújításokra, a beérkező igény azonban ennek a sokszorosa - mondta az [origo]-nak Mang Béla, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára. A rendelkezésre álló pénzt a sürgős munkálatokra, mint például most a pécsi egyetem négy előadójának a felújítására használják fel.