Gyurcsány átveheti a győri MSZP irányítását

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének egyik elnökjelöltje Gyurcsány Ferenc sportminiszter. Gyurcsánnyal ketten vetekedhetnek az elnökségért, Molnár Csaba jelenlegi megyei alelnököt és Kránitz László országgyűlési képviselőt is felkérték. A jelöltek ma délután jelentik be hivatalosan, hogy elfogadják-e a megyei szervezetek felkérését és megmérettetik-e magukat. Az [origo] úgy tudja, Gyurcsány igent mond a felkérésre.
Vágólapra másolva!

Hordós István megyei frakcióvezető, alelnök az [origo]-nak elmondta, hogy hivatalosan három jelöltnek küldtek ki meghívót megyei elnökjelölti meghallgatásra. Molnár Csaba jelenlegi alelnöknek, Kránitz László soproni városi elnöknek és Gyurcsány Ferenc sportminiszternek szerdán kell nyilatkozniuk: elfogadják-e a különböző megyei szervezetek felkérését. Gyurcsányt a győriek mellett a megyei elnökség javasolta. Kránitzot a soproni városi szervezet, Molnárt Csorna és Kapuvár is felkérte a megyei MSZP első emberének. A három jelölt közül - az [origo] információi szerint - Gyurcsány és Kránitz számít esélyesnek.

Forrás: [origo]
Győri elnök lehet

Az [origo] -nak egyelőre nem sikerült elérni Gyurcsány Ferencet, aki hivatalosan délután jelenti be: elfogadja-e a felkérést. Úgy tudjuk azonban, a miniszter igent mond. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy a miniszter a szerdai kormányülés után Győrbe utazik, és személyesen jelenti be döntését. Kránitz Lászlót sem sikerült elérni, jelenleg külföldön tartózkodik.

Helyi MSZP-s vezetők szerint Kránitz mellett szól, hogy ismeri a megyei szervezetet, bár eddig csak "kívülről" vett részt a megyei politikában: hivatalosan nincs ugyanis tisztsége a megyei szervezetben. Eddig elsősorban a soproni városi szervezet irányításával fogllakozott, illetve a parlamentben politizált. Gyurcsány nem a megyéből jött, politikai kapcsolatai miatt merült fel a neve, de kapcsolatai sokat hozhatnak a megyének - vélte egy helyi MSZP-s.

A megyei elnök feladata, hogy koordinálja a helyi szervezeteket. Emellett a megyei politikát irányítja. A megyei vezetők szerepe növekedhet a választások előtt, amikor dönteni kell a jelöltekről, így például a megyei listáról vagy az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekről.

A megyei MSZP-elnökök vagy elnökségi tagok közül sokan országos szinten is befolyásos politikusnak számítanak. Így ezek a tisztségek a megye határain túl is befolyást jelenthetnek. Megyei elnök - többek között - Keltei György ( Komárom-Esztergom) volt honvédelmi miniszter, Boldvai László (Nógrád) volt pártpénztárnok, Iváncsik Imre ( Jász-Nagykun-Szolnok) honvédelmi államtitkár, Pál Béla (Veszprém) idegenforgalmi államtitkár.