Minden vádpont alól felmentették Papát

Vágólapra másolva!
Első fokon felmentették Sándor Istvánt, a "Papa"-ként is emlegetett egykori rendőrtisztet a vesztegetés, bűnpártolás és a hamis tanúzásra való felbujtás vádja alól. Sándor István rendőrtisztként a robbantásos bűncselekmények és az olajügyek felderítésével foglalkozott.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Papát felmentették

A Fővárosi Bíróság Sándor Istvánt hétfői ítéletében minden vádpont alól felmentette. Az ügyészség egyelőre mérlegeli, hogy fellebbezzen-e. A Papaként elhíresült Sándor Istvánt, az ORFK 1998-ban megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóságának egykori felderítőtisztjét az ügyészség kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel és hamis tanúzás bűntettére való felbujtással vádolta. Az ügyész végindítványában a hivatali visszaélés vádpontját azonban módosította, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásra változtatták a vádat az utolsó pillanatban.

Hegedűs László, Sándor István ügyvédje az ítélethirdetés után elmondta, hogy le kell vonni a következtetést védőként, hogy valóban jogos és törvényes volt-e az eljárás védencével szemben. "Az hogy itt Sándor István urat az ellene emelt vádak alól felmentették, alaposan megkérdőjelezi az ellene indított büntetőeljárás jogosságát. Kiderült az, amit védencem az első perctől kezdve mondott, hogy ez egy koholt, kreált ügy volt, és ennek az elsőfokú bírósági ítélet teljes mértékben igazat adott"- mondta az ügyvéd.

Sándor István azt mondta, ez az ügy "precedensértékű, ugyanis az eljáró bíró nem nyugodott bele abba, amit az ügyészségi nyomozó hivatal és a rendvédelmi szervek összekreáltak, mert valószínű, hogy ő is látta az anyagból, hogy irreális és hiteltelen történet, amit összehoztak. Ezért hálás vagyok a bírónőnek, hogy a per két éve alatt rengeteg nyomozati cselekményt hajtott végre az igazság kiderítése érdekében."

Az [origo] kérdésére: indokoltnak tartják-e az ügy titkosítását, hangzott-e el a perben olyan információ, ami ezt indokolta, Hegedűs a következőket mondta: "A titkosítás felháborító dolog, nem tudjuk mire vélni, pedig ismerjük az ügy egész anyagát. Azon túl, hogy ki dolgozik a rendőrségnek, más államtitok ebben az ügyben nincsen. Nem értem, hogy amikor a Kennedy-gyilkosságot ötven évre titkosították, hogyan lehet egy ilyen egyszerű, piti ügyet 85 évre titkosítani."

Papa szerint azért titkos az ügy, mert az eljáró ügyészségi szervek nyílt törvénysértést követtek el. "Nagyon szeretném, ha feloldanák a titkot, mert akkor be tudnék számolni arról hogy a fogvatartásom kezdetétől a tárgyalás végéig mennyi és milyen törvénysértés volt"- mondta Papa.

A Papa-ügyet 85 évre, 2086-ig titkosították, így a bírósági tárgyalásnak is csak az ítélethirdetése volt nyilvános, a per során a tárgyalásokat mindvégig zárt ajtók mögött taqrtották.

A Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály egykori tisztje kábítószerügyekkel, olajügyekkel és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott az 1990-es években. A rendőrségtől, saját kérésére, 1998 júliusában távozott. Az ellene indított büntetőeljárás során közel másfél évet ült előzetes letartóztatásban.

Sándor István a büntetőeljárás alatt mindvégig következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat, részletes vallomásokat tett, és a büntetőeljárást többször is koncepciósnak minősítette. Sajtónyilatkozataiban elmondta, hogy főnökei tudtak minden lépéséről, a vádbeli cselekményeknél is csak a kötelességét teljesítette. "Papa" szerint a vele szemben álló bűnözői körök, az "olajos" alvilág lejárató kampánya juttatta őt hatósági segédlettel a vádlottak padjára.