Levált a vakolat egy egyetemi mennyezetről - 12 sérült

Vágólapra másolva!
Tizenkét egyetemi hallgató megsérült, amikor levált a vakolat egy előadóterem mennyezetéről a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán hétfőn. A sérülteket kórházba szállították, de kisebb ütéseken és horzsolásokon kívül nem esett bajuk az egyetemistáknak.
Vágólapra másolva!

Váratlanul hullani kezdett a vakolat az egyik előadó mennyezetéről a pécsi orvosi egyetemen reggel kilenc óra körül. A terem tele volt hallgatókkal, közülük 12-en sérültek meg - mondta az [origo]-nak az egyetem főépítésze, aki azt is hozzátette: kisebb ütéseken és horzsolásokon kívül nem esett bajuk az egyetemistáknak, komoly sérülés nem történt. A sérülteket a korábbi hírekkel ellentétben nem mentővel, hanem az intézmény saját buszával szállíttatták a pécsi honvédkórházba. Mindegyik sérülés nyolc napon belül gyógyuló. A diákok valószínűleg már hétfőn elhagyhatják a kórházat.

A termet lezárták, a biztonsági őrök senkit sem engednek az előadóterem közelébe. Mihalovics Gábor az MTI-nek elmondta, hogy a balesetnek semmilyen előjele nem volt. Az 5-6 négyzetméternyi vakolat leválását feltehetően a helyenként eltérő, 2-8 centiméteres vastagsága okozta, amellyel az egykori építőmunkások a plafon egyenlőtlenségeit igyekeztek korrigálni. Végignézzük a többi termet is, hogy máshol nem lazult-e meg a vakolat - mondta a főépítész az [origo]-nak. Három hasonló, lépcsősen kialakított előadótermet felállványoznak és átvizsgálnak.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának főépülete 25 évvel ezelőtt épült, komolyabb felújítást azóta nem végeztek rajta. A főépület teljes rekonstrukciójának ára a főépítész szerint 2-3 milliárd forint lenne, amely az intézmény szűkös költségvetését tekintve jelenleg nem áll rendelkezésre. Az 1990-es évek közepén történt már hasonló eset a PTE-n, akkor a közgazdasági kar - azóta teljesen felújított - épületében sérültek meg hallgatók hasonló körülmények között. 2002-ben pedig a PTE négy könyvtárosa szenvedett könnyebb sérüléseket, amikor a jogi és közgazdasági kar ideiglenes könyvtárában összedőlt egy polcrendszer - írja az MTI.